czyli kotlet schabowy z salatka ziemniaczana (oryg. vepřový řízek s bramborovým salátem), tradycyjnie jest to czeski niedzielny obiad oraz potrawa na Wigilie (Štědrý Večer). Chociaz co prawda karp smazony z salatka ziemniaczana stanowi esencje wigilijnej tradycji, to kotlet zastepuje go (lub mu towarzyszy) na wigilijnym stole niezmiernie czesto no i do tego tony cukroví :)
Tuesday, December 26, 2006
Wednesday, December 20, 2006
dobrych Swiat i pierniczkow!
Sunday, December 17, 2006
potato babka for Ivka
Ivka :) so thanks to your idea I did it with cheese and onion!
Recipe (for 4-6 people):
2 kg potatoes
approx. 25 dag fried onion and emmental cheese
1 egg
salt (approx. 1tsp), freshly ground black pepper
Peel and finely grate potatoes (if necessary remove some of the potato juice), add egg, salt, black pepper, fried onion, cheese (cut into cubes) and mix well. Put the batter into a greased and dusted (e.g. with breadcrumbs) cake pan. Bake for about 1.5-2 hours (200°C). Serve with sour cream. Enjoy :)
Recipe (for 4-6 people):
2 kg potatoes
approx. 25 dag fried onion and emmental cheese
1 egg
salt (approx. 1tsp), freshly ground black pepper
Peel and finely grate potatoes (if necessary remove some of the potato juice), add egg, salt, black pepper, fried onion, cheese (cut into cubes) and mix well. Put the batter into a greased and dusted (e.g. with breadcrumbs) cake pan. Bake for about 1.5-2 hours (200°C). Serve with sour cream. Enjoy :)
PS. And previous version: makagigi.blogspot.com/2006/05/babka-ziemniaczana_29.html
Friday, December 15, 2006
chocolate crinkles = czekoladowe marszczelce
Tuesday, December 12, 2006
panpepato
panpepato = pieprzny chleb
Z obecnym chlebem ma niewiele wspolnego, no moze te odrobine mąki... Tak w zasadzie to orzechy i kandyzowane owoce w karmelu z duza iloscia przypraw + troche kakao i mąki, ostatecznie otoczone w kakao czy przyprawach. Moze byc na oplatku, ale nie musi. Wersja lagodna to panforte nero, czyli znacznie mniej przypraw i brak pieprzu. Panforte bianco nie ma w sobie kakao, a otulony jest cukrem pudrem. Ale z pieprzem to jest to! ;)
Z obecnym chlebem ma niewiele wspolnego, no moze te odrobine mąki... Tak w zasadzie to orzechy i kandyzowane owoce w karmelu z duza iloscia przypraw + troche kakao i mąki, ostatecznie otoczone w kakao czy przyprawach. Moze byc na oplatku, ale nie musi. Wersja lagodna to panforte nero, czyli znacznie mniej przypraw i brak pieprzu. Panforte bianco nie ma w sobie kakao, a otulony jest cukrem pudrem. Ale z pieprzem to jest to! ;)
Przepis na panpepato (1/4 porcji ze strony www.dolciemessaggi.it ktora przestala istniec...):
100g migdalow
100g orzeszkow pini (laskowe w oryginale)
100g wisni kandyzowanych (cedrat/cytron w oryginale, czyli cykata)
100g cytrusowych skorek kandyzowanych
50g moreli suszonych
50g gruszki kandyzowanych (melon w oryginale)
120g cukru (pol szkl.)
120g miodu (pol szkl.)
50g mąki (max. pol szkl.)
50g kakao (max. pol szkl.)
mielone lub tarte: gozdziki (5szt.), pieprz (20 ziarenek), po 1/3 lyzeczki cynamonu, ziaren kolendry, galki muszkatolowej
wykonanie:
Posiekac grubo owoce i skorki, z migdalow zdjac skorke. Wymieszac owoce, migdaly, orzeszki, dodac mąke, kakao i przyprawy. W rondelku zagotowac i chwile pogotowac cukier z miodem, nastepnie dodac do masy bakaliowej i wymieszac. Mase wylozyc na forme (wylozona wczesniej papierem do pieczenia). Piec ok. 30 minut w temp. 180-200st.C. Po upieczeniu otoczyc w kakao lub przyprawach.
Z wiadomych przyczyn zastapilam pewne kandyzowane wloskie specjaly specjalami nieco bardziej dostepnymi w srodkowej Europie. Wyszlo pyszne, jak dla mnie glownie dzieki pieprzowi.
Sunday, December 10, 2006
zielone serduszka
Sunday, December 03, 2006
marchewkowe pole
ciasto marchewkowe:
2 szkl. marchwii (uprzednio obranej i utartej)
1,5 szkl. cukru (trzcinowy idealny)
2 szkl. mąki
3/4 szkl. oleju slonecznikowego
2 duze jaja
po trochu: wanilii, imbiru, cynamonu, galki muszkatolowej
po plaskiej lyzeczce proszku do pieczenia i sody
troche skorki cytrynowej i pomaranczowej
a pierwowzor (tutaj). A na wierzch mozna pokusic sie o krem z twarozku utartego z cukrem i maslem. W przypadku podawania/przekladania kremem polecam dodac mniej niz 1,5 szklanki cukru. Oczywiscie mozna mlaskać :)