Thursday, August 24, 2006

kruche ciasteczka


by nie bylo, iz preferuje nad shortbread, cos co nie istnieje, dzisiaj krotko ale dosadnie o kruchych ciasteczkach. Niepozorne, a jednak jedne z naj! Nie pomne juz jak je wymyslilam, moze upieklam skrawki kruchego ciasta, ktore zostalo z jakichs wypiekow owocowych? A moze nie byly to skrawki, tylko od razu cala blacha ciasteczek? Napewno jest to en-te wcielenie kruchego ciasta mojej Mamy ;-) 
Najlepsze solo lub z crema di mascarpone. Jedne z naj.

 
Przepis na moje kruche ciasteczka (żółtkowo-maślane): 

200g masla
1 szkl cukru*
5 zoltek
4 szkl maki
ziarenka z 1/2 laski wanilii


Maslo utrzec 1/2 szklanki cukru, zoltka utrzec z pozostala 1/2 szklanki cukru na kogel-mogel, dodac ziarenka wanilii (mozna tez utrzec maslo z cukrem, a nastenie dodac zoltka i wanilie). Kogel-mogel polaczyc z masa maslana, a nastepnie do masy dodawac stopniowo mąkę, ewentualnie dodac proszek do pieczenia. Wykrawac rozniste ksztaly, ja wybieram prostokaty. Piec az beda zlote (kilka minut, max.10), w temperaturze 180 st.C.



*
badz 1.5 szkl cukru, dla lubiacych bardzooooo slodkie ciasteczka 
PS. Zarowno do ciasteczek jak i crema di mascarpone polecam jedynie dobre, a wrecz certyfikowane zoltka!

Tuesday, August 22, 2006

shortbread


jakos czesto angielskie jedzenie kojarzylo mi sie z malo zdrowym, mocno tlustym i 'nerkowym' smakiem - i chyba wiele sie nie zmienilo, ale dzieki Gosi pojawily sie bardziej fascynujace smaki (no moze jedynym wczesniejszym bylo aplle crumble, choc czy to malo tluste... raczej nie), o ktorych pewnie kiedys napisze. A na poczatek shortbread.

Shortbread (czyli po polsku ponoc ciastka maslane) to ciastka skladajace sie z jednej czesci cukru, dwu czesci masla i trzech czesci maki. Co prawda holduje moim kruchym ciastkom z wanilia, niemniej jednak w przypadku braku swiezych i z zoltym zoltkiem "jaj od baby" bede sie ratowac ciastkami maslanymi.
A czemu by tak w czasach zafascynowanych kultura japonska nie sprobowac ciastek maslanych z zielona herbata tu?

PS.1. A na marginesie konkurs: skad i dlaczego slowo short w nazwie ciastek?
PS.2. Posty o angielskiej kuchni dedykuje, bliskiej mojemu sercu, polskiej-angielskiej emigracji!

Sunday, August 20, 2006

wspomnienia z Radocyny


wachalysmy, zrywalysmy i tak zamnkenlysmy tegoroczne wizyty w Radocynie w sloiki, teraz tylko czekac na ponowny ich zapach wydobywajacy sie z galaretki z czerwonej poreczki - takie wakacje lubie :)


Sunday, August 13, 2006

Wednesday, August 09, 2006

a kajakowe sniadanko

W zasadzie powiedzialabym, ze jest to raczej "wypasione" kajakowe sniadanko - po tonach "chinczykow" prawie swiazy chleb, smietankowy serek i pachnaca glowaczewska kielbasa stanawily mile zaskoczenie (no zapomnialam jeszcze o najprawdziwszym powidle z wegierek gorskich!). Kajaki sa super w kazdym calu!