Wednesday, February 21, 2007

tarta z ricotta


ciasto (na moja mala, niekarbowana blache)
1,5 szkl. mąki
7 dag miekkiego masla
2 zoltka
2 lyzki lodowatej wody

a nadzienie wedle uznania, ale np. pudelko ricotty, 3 jajka, czarny pieprz, suszona szynka i juz pieczemy!

Wednesday, February 14, 2007

english lunch

czyli: smazone jajo, smazona kielbaska i smazona brukselka (a moze to na sniadanie?), co by nie mowic to tak zwany "dobry cholesterol" :))

Sunday, February 11, 2007

polskie ciasteczka do herbaty


Inspiracje znalazlam na Flickrze (tu)... przypomnialy mi sie ciasteczka, ktore ostatnio widzialam gdzies w dziecinstwie (zle to brzmi, ale chyba ze 20 lat temu). W zasadzie zrobilam moje ciasto na kruche ciasteczka (to) i urozmaicilam dzemem mailnowym. Inny wymiar kruchych ciastek -- czerwony tym razem. Ha!

Wednesday, February 07, 2007

smazony oscypek + brusznice i czarny pieprz


oscypek na cieplo, z lyzeczka galaretki z brusznic (zurawaina sie nie umywa!) i swiezo mielonym czarnym pieprzem to przystawka nie lada, przystawka ktora czasem moze byc spokojnie glownym daniem!

Nie tylko my uwielbiamy ocsypki... z ciekawostek:

Oscypek na rocznicę Akademii Krakowskiej: tutaj
Slow Food promuje oscypki: tutaj i zapewne itd....
I w zasdzie wiem co zjem "Pod Aniołami" za dwa tygodnie... Gosia, a Ty?

PS. Dopisane miesiac po opublikowaniu wpisu: powinna sie znalezc tu notka nt. krakowskiej restauracji "Pod Aniołami" na Grodzkiej, ale sie nie znajdzie, postanowilam pisac na Makagigi o sprawach pozytywnych, a nasza wizyta w owej restauracji do olsniewajacych nie nalezala. Wiem ze jestem bardzo wymagajaca, ale tez miejsce to nie nalezy ponoc do przecietnych...

Saturday, February 03, 2007

bramborové knedlíky dla Eli


Przepis na bramborové knedlíky czyli knedle ziemiaczane (z ksiazki
"... ale máma to vařila líp" by Kamila Skopová):

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnac przez praske lub zetrzec. Dodac grubej mąki (polowe objetosci jaką zajmuja ziemniaki) oraz grysiku (polowe objetosci grubej mąki). Dodac sol, jajko lub tylko zoltko i wyrobic gladkie ciasto. Formowac dluzsze wałki o srednicy 5 cm. Gotowac w osolonej wodzie ok. 20 minut. Z tego samego ciasta przygotowuje sie szyszki, kulki nadziewane makiem itp.

Zalecam przepis wyprobowac, wiele zalezy od rodaju ziemniakow, w Czechach uzywa sie ziemniakow tzw. "typu C", czyli takich z ktorych robi sie ziemniaczane purée.

No wogole esencja czeskiej kuchni :) Dobrou chuť!

PS. 13 pazdziernika 2008:
wreszcie zrobilam pierwszy w swym zyciu knedlik ziemniaczany. Zawsze myslalam, ze to jakas straszna filozofia i dlatego wszyscy w Czechach kupuja gotowe knedle, a to jednak nie jest takie straszne. Wystarczy kilogram ziemniankow i nalezy trzymac sie proporcji w ww. przepisu.