tag:blogger.com,1999:blog-25657646.post2536958030735380034..comments2024-03-07T08:16:40.355+01:00Comments on "makagigi i 55 piernikow": nalewka czekoladowaburuuberiihttp://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comBlogger66125tag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-4295426155671733742015-11-20T14:17:34.889+01:002015-11-20T14:17:34.889+01:00Aga, mysle ze te 60-65% spokojnie wystarczy! Co do...Aga, mysle ze te 60-65% spokojnie wystarczy! Co do czasu maceracji to nie jestem pewna, ale czesto nalew "na szuche skladniki" trzymam okolo miesiaca, mysle ze nei zaszkodzi wlasnei te 4 tygodnie. Z kolei rum nie wiem czy sie troche w spirytusowym snaku nie zgubi, ja nawet gdy robie wisnie w rumie to go slabo czuje, no ale ja mam tak ze przyprawy i smaki czasem slabiej czuje :)buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-61364837488453679992015-11-17T20:30:28.912+01:002015-11-17T20:30:28.912+01:00Przemyślałam kwestię i zacznę od 60-65% na suche s...Przemyślałam kwestię i zacznę od 60-65% na suche składniki, potem syrop do smaku i ew. korekta mocy i 50 ml ciemnego rumu. Tak myślę, że na kruszonym ziarnie kakaowym i kawie to chyba powinno dłużej postać niż na proszku, co?<br />I chyba sobie nastawię bliźniaczy nalew na kruszonej kawie, z wanilią et consortes, do celów cukierniczych.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08011420189717709450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-30301610838021355862015-11-17T20:07:52.169+01:002015-11-17T20:07:52.169+01:00A fakt, gdy zalejemy kakao i cala reszte spirytuse...A fakt, gdy zalejemy kakao i cala reszte spirytusem plus wagowo dodamy tyle samo syropu to rzeczywiscie % alkoholu powinien byc w granicach 45% (nie potrafie tego super dokladnei policzyc, przez problem z cukrem i jego wplywem na procentowosc). <br /><br />Ja w tych swoich obliczeniach z ostatniego komentarza mialam na mysli wodke, wtedy nalewka bedzie znacznie slabsza. Pomyslalam o wodce bo z tego co pamietalam ta nalewka ze spirytusem bardzo dlugo sie musiala "przegryzac" i spirytus bylo czuc w niej ze 2 lata, z wodka tego efektu nei ma, moc slabsza ale dojrzewanie krotsze :-)buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-46761670629213313362015-11-16T23:05:15.646+01:002015-11-16T23:05:15.646+01:0030%? Zakładam, że zalewamy suche składniki 750 ml ...30%? Zakładam, że zalewamy suche składniki 750 ml 96%, potem dodajemy syrop z 500 ml wody i 375 g cukru (powinno być 725 ml syropu), i - jeśli porządnie osączymy "śmieci", co powinno się udać przy stosowaniu ziarna kakaowego i kawy - otrzymamy w idealnych warunkach 1,475 l płynu o mocy 48,8%. W warunkach nieidealnych część płynu i procentów oczywiście wchłoną suche składniki, ale chyba nie będzie to strata rzędu prawie 20%?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08011420189717709450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-24906341555125906382015-11-16T21:23:00.019+01:002015-11-16T21:23:00.019+01:00Hmm, Aga dobre pytanie - to juz zalezy jakiej mocy...Hmm, Aga dobre pytanie - to juz zalezy jakiej mocy chcesz ta nalewke - jesli blisko 30% to wtedy sprobowalabym sam cukier, a jak troche w strone likierowa, to syrop. Chociaz tez mozesz rozcienczyc pozniej, to moze sprobuj z samym cukrem? Usciski! B.buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-88659632834817070692015-11-16T21:17:53.198+01:002015-11-16T21:17:53.198+01:00Dzięki, Basiu! Jutro zamówię ziarno kakaowe i, gdy...Dzięki, Basiu! Jutro zamówię ziarno kakaowe i, gdy już będą jakieś rezultaty, zdam sprawozdanie z poczynań. Ale proponowałabyś wódkę zamiast spirytusu do zalania suchych składników plus syrop cukrowy (być może nieco gęstszy?) czy lepiej rozpuścić cukier w nalewie?<br />Buźka!<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08011420189717709450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-79634927299147647372015-11-16T20:36:17.813+01:002015-11-16T20:36:17.813+01:00Aga, dziekuje za zaufanie! Powiem szczerze, ze ja ...Aga, dziekuje za zaufanie! Powiem szczerze, ze ja sie po dwoch probach poddalam z ta nalewka (metnego osadu bylo naprawde duzo). I fakt, ja tez kiedys robilam ekstrakt kawowy i z kruszonej dosc grubo kawy nalew wyszedl swietny, latwo sie dal zlac znad "śmieci". <br />Sprobowalabym moze 100g ziarna na 1/2litra wodki (moim zdaniem duzo lepsza wodka niz spirytus z woda), tak sobie mysle ze gdyby nalew byl za lagodny, to ziarna kakaowego mozna zawsze dosyac :)) <br />Pozdrowien moc, B. buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-28759149476968825992015-11-16T20:19:07.239+01:002015-11-16T20:19:07.239+01:00Basiu, co sądzisz o użyciu zamiast kakao w proszku...Basiu, co sądzisz o użyciu zamiast kakao w proszku kruszonego prażonego ziarna kakaowego? Powinno to ułatwić filtrowanie, a Bea pokazywała ekstrakt kakaowy (http://www.beawkuchni.com/2012/11/kulinarne-podarki-i-domowe-ekstrakty.html),więc kruszone ziarno też uwalnia smak i aromat. Tylko ile go wsypać, jak myślisz? Bardzo proszę o podpowiedź!<br />(I jakby kawę ziarnistą skruszyć w moździerzu to pewnie już w ogóle nie byłoby farfocli :))<br />Uściski,<br />AgaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08011420189717709450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-23078716691922837232012-11-13T19:03:44.860+01:002012-11-13T19:03:44.860+01:00@ Tomasz Czerniawski hmm... no moze braklo mi jasn...@ Tomasz Czerniawski hmm... no moze braklo mi jasnosci przekazu. Rozumiem sprawe tak, ze nalewke filtruje sie po to by byla klarowna ;)<br /><br />Z tego powodu zlewam gotowy nalew, ten ktory wyklaruje sie nad osadem, a potem probuje "wycisnac" cos jeszcze znad osadu i dlatego osad filtruje. W przypadku tej nalewki rzeczywiscie to troche syzyfowa praca, wiec w sumie mozna poprzestac na zlaniu nalewu znad osadu :)buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-81977866506469726222012-11-13T17:51:21.766+01:002012-11-13T17:51:21.766+01:00Mam pytanie bo czegoś nie kumam. Filtrować nalewkę...Mam pytanie bo czegoś nie kumam. Filtrować nalewkę już na sam koniec przez podwójnie złożoną gazę a potem to co sie przefiltruje dodać spowrotem do nalewki ?? To po co filtrować ?? Chyba że nie zrozumiałem czegoś .Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05462460911003354743noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-24365082686988186832010-03-15T22:18:53.882+01:002010-03-15T22:18:53.882+01:00wow!!!!!!!!!! Basiu!!! cudnej urody foteczki!! i j...wow!!!!!!!!!! Basiu!!! cudnej urody foteczki!! i jaka naleweczka!!! az slinke musialam przelknac.....<br />Pozdrawiam cieplutko :)Gosiahttps://www.blogger.com/profile/11080169821871219831noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-48972064172381473792010-03-15T15:23:45.227+01:002010-03-15T15:23:45.227+01:00A dzisiaj jest poniedziałek!
Po-nie-dzia-łek. I b...A dzisiaj jest poniedziałek! <br />Po-nie-dzia-łek. I będzie nowy przepisik u Basi:DPatrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-18916882178546457572010-03-14T19:58:27.984+01:002010-03-14T19:58:27.984+01:00Basiu miałaś wczoraj urodziny?!
Wszystkiego Dobreg...Basiu miałaś wczoraj urodziny?!<br />Wszystkiego Dobrego Koleżanko z Naszego Południa, moc uścisków i uśmiechów, oraz samych pozytywnych myśli :))<br /><br />a wiesz, ja też marcowa ;P<br /><br />buzi;*<br /><br />ps. miałam ochotę na wakacjach wsiąść się za nalewki ale studia przyszły, pewnie się odwlecze na następne, ale uno momento... to już 3,5 miesiąca ;Dviridiankahttps://www.blogger.com/profile/16986081722079953655noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-53848587954322225992010-03-14T17:01:37.550+01:002010-03-14T17:01:37.550+01:00Ja to nawet nie rezerwuję krzesełka, bo wpadnę tyl...Ja to nawet nie rezerwuję krzesełka, bo wpadnę tylko na małego półliterka. Robota mi się zwaliła, a jutro do stolycy jadę, więc gumofilce i fufajkę przetrzeć muszę. Za zaproszenie wszelako dziękuję, skorzystam. Może wypatrzę, gdzie ta czekoladówka stoi, to pociągnę łyczek albo dwa... ;)Czyprak Antonihttps://www.blogger.com/profile/10506189157318015235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-77151035515982549632010-03-14T13:03:37.860+01:002010-03-14T13:03:37.860+01:00Wrocilam. Sluchajcie, wybaczcie wczorajsze milczen...Wrocilam. Sluchajcie, wybaczcie wczorajsze milczenie, dzisiaj umawiamy sie na wieczor i stawiam i szklo rozkladam, musze sie Wam jakos za zyczenia odwdzieczyc!<br />Usciskow moc :)buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-59716258899045305472010-03-13T23:50:03.886+01:002010-03-13T23:50:03.886+01:00Chalierka, no dobra, noc, niech Wam będzie.. Kiedy...Chalierka, no dobra, noc, niech Wam będzie.. Kiedyś spać trzeba.. Ale dzisiaj nie śpię (jeszcze) ;-)Monikahttps://www.blogger.com/profile/09156411852105702494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-73746115466648966802010-03-13T22:57:12.774+01:002010-03-13T22:57:12.774+01:00W południe, kochanieńka, to ja pekaesem do Gliniew...W południe, kochanieńka, to ja pekaesem do Gliniewic jechałem po kit do okien.Czyprak Antonihttps://www.blogger.com/profile/10506189157318015235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-72480432714578684072010-03-13T22:50:26.586+01:002010-03-13T22:50:26.586+01:00Jakie południe? Noc była ciemna. Było nie spać.Jakie południe? Noc była ciemna. Było nie spać.Gosia Oczko https://www.blogger.com/profile/14801975942297082931noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-60340639179036253922010-03-13T22:49:14.279+01:002010-03-13T22:49:14.279+01:00A Ci już w południe pić przyszli.. ;-)
Basia, sto ...A Ci już w południe pić przyszli.. ;-)<br />Basia, sto lat i wszystkiego dobrego :-))) I humorek żeby wrócił szybko, szybko :-) Ściskam mocno :*Monikahttps://www.blogger.com/profile/09156411852105702494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-67123847189595695722010-03-13T09:41:48.658+01:002010-03-13T09:41:48.658+01:00Basiu wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Sp...Basiu wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Spelnienia marzen, duzo usmiechu i wielu tworczych, kulinarnych wyzwan :) <br /><br />Pozdrawiam.majkahttps://www.blogger.com/profile/12086860387467715981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-53066332421791967922010-03-13T09:32:53.880+01:002010-03-13T09:32:53.880+01:00Misie, dziekuje bardzo za zyczenia, pisze ze zyje,...Misie, dziekuje bardzo za zyczenia, pisze ze zyje, ale humor mam z lekka podly, daje rade, tyko mnie tu nei bedzie, weekend bez komputera czasem mi sie przydaje...<br /><br />Usciskow moc :*<br />B.buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-20550196240655952692010-03-13T09:24:07.303+01:002010-03-13T09:24:07.303+01:00Basiu, wszystkiego najlepszego!
Czy naleweczki już...Basiu, wszystkiego najlepszego!<br />Czy naleweczki już można spróbować, czy ciągle czeka? W każdym razie jest z pewnością pyszna a zdjęcia cudowne :)<br />Ściskam!felluniahttps://www.blogger.com/profile/16921397018661042203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-59905139496521306622010-03-13T00:42:58.042+01:002010-03-13T00:42:58.042+01:00Jakby co, to siee wyytnieee.Jakby co, to siee wyytnieee.Czyprak Antonihttps://www.blogger.com/profile/10506189157318015235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-23328073190147262852010-03-13T00:29:14.268+01:002010-03-13T00:29:14.268+01:00Tak jakby ciut zawiewa. To może jednak przy ciepły...Tak jakby ciut zawiewa. To może jednak przy ciepłym piecu lepiej, co? Tylko na zydelek potrzebuję poduszkę jeszcze, bo mi twardo w szanowną.Gosia Oczko https://www.blogger.com/profile/14801975942297082931noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-85896721881984955362010-03-13T00:27:25.771+01:002010-03-13T00:27:25.771+01:00No dobra, dobra, przecież nie zjem Ci tego kubka. ...No dobra, dobra, przecież nie zjem Ci tego kubka. Podstawiaj, kalwadosu przytargałem. Dobry, świeży, z nadgnitych jabłek. (Czy my tu wiochy nie siejemy aby ciut?) ;)Czyprak Antonihttps://www.blogger.com/profile/10506189157318015235noreply@blogger.com