tag:blogger.com,1999:blog-25657646.post8488721599607486934..comments2024-03-07T08:16:40.355+01:00Comments on "makagigi i 55 piernikow": vanilkové rohlíčkyburuuberiihttp://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comBlogger59125tag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-37121332494640883552012-12-19T10:59:41.742+01:002012-12-19T10:59:41.742+01:00blekitna-szuflada, ale dobrze ze jednak trafilas? ...blekitna-szuflada, ale dobrze ze jednak trafilas? ;-)<br />Ty mi wierz, ze nigdy nei jest za pozno na vanilkove rohlicky, tyle ze znikaja za szybko, tego bym sie obawiala! Cukrovi to w rzeczy samej esencja czeskich Swiat w radnio maja racje ;-)buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-49121240739849391662012-12-18T18:35:53.914+01:002012-12-18T18:35:53.914+01:00otrzaskania się z językiem oczywiście.otrzaskania się z językiem oczywiście.blekitna-szufladahttps://www.blogger.com/profile/14441251216238523862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-69365064667621058752012-12-18T18:34:40.881+01:002012-12-18T18:34:40.881+01:00Szkoda, że tak późno trafiłam na Twój blog w tym r...Szkoda, że tak późno trafiłam na Twój blog w tym roku już chyba nie zdążę ich upiec. :( Jestem maniaczką Czech - ostatnio w ramach "oczaskania" słuchałam sobie czeskiego radia, a tam o niczym innym nie mówiono tylko vanocni cukrovi i vanocni cukrovi, więć musiałam sprawdzić co to za cudo :)Bardzo ciekawy wpis! Pozdrawiam :)blekitna-szufladahttps://www.blogger.com/profile/14441251216238523862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-76037083647920300962011-12-31T07:24:06.272+01:002011-12-31T07:24:06.272+01:00Upiekłam je już drugi raz i znowu jakoś szybko zni...Upiekłam je już drugi raz i znowu jakoś szybko znikają;))) Pyszności:) Szczęśliwego Nowego Roku Basiu!atinahttps://www.blogger.com/profile/11091529285403817496noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-73315040859322093442011-12-24T09:24:45.282+01:002011-12-24T09:24:45.282+01:00atina :-)
Majana, alez bardzo prosze :**atina :-)<br /><br />Majana, alez bardzo prosze :**buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-32736271862606815832011-12-21T14:32:27.266+01:002011-12-21T14:32:27.266+01:00Muszę się tu też dopisać, mimo,ze Basiu widziałaś ...Muszę się tu też dopisać, mimo,ze Basiu widziałaś juz moje rohlicky. :)<br /><br />One są boskie! Pychota i mam chęć zrobić je znowu. Czy wiesz,że ich nazwa to chodzi za mną od kiedy je tu u Ciebie ujrzałam? Normalnie miłość od pierwszego wejrzenia.<br /><br />Dziękuję za pyszny przepis :**Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-72507347767659946062011-12-20T05:50:06.552+01:002011-12-20T05:50:06.552+01:00Dokładnie , że za mało ;) A poza tym w miarę formo...Dokładnie , że za mało ;) A poza tym w miarę formowania te maleństwa coraz kształtniejsze mi wychodziły :)atinahttps://www.blogger.com/profile/11091529285403817496noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-6256130859763217972011-12-19T22:36:14.354+01:002011-12-19T22:36:14.354+01:00Atinka, strasznie sie ciesze ze Ci/wam posmakowaly...Atinka, strasznie sie ciesze ze Ci/wam posmakowaly :)) Jedna partia to zdecydowanie za malo, prawda? :))) :*buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-72185723581615423162011-12-19T19:42:45.300+01:002011-12-19T19:42:45.300+01:00O Basiu :***
A ja właśnie w weekend upiekłam i ob...O Basiu :*** <br />A ja właśnie w weekend upiekłam i obtoczyłam w cukrze - niesamowite są:) takie maleństwa na raz, no i cała partia też była na raz;) Niesamowicie pyszne te ciasteczka:) Teraz piekę drugą porcję ;))atinahttps://www.blogger.com/profile/11091529285403817496noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-65595701896866204392011-12-17T21:18:40.372+01:002011-12-17T21:18:40.372+01:00Anitka, o wierz mi one Cie nei rozczaruja! :)
1. R...Anitka, o wierz mi one Cie nei rozczaruja! :)<br />1. Rohlicky obtaczam w cukrze prawie zaraz po upieczeniu, gdy dosc dobrze przestygna.<br />2. Takie przechowuje krotko, bo zaraz znikaja, ale nasi czescy znajomi przechowuja takie zazwyczaj okolo tygodnia. Ja jednak lubei takie swieze, gora 2-3 dniowe, prawda ze cikuer nieco "wsiaka" w ciasto...<br />3. Obtaczam w cukrze pudrze mieszanym z cukrem z prawdziwa wanilia (ziarenkami), tak mowia stare czeskie ksiazki kucharskie, ale nasi czescy przyjaciele pamietajacy dobrze czasy komunizmu obtaczaja zazwyczaj w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem wanilinowym, IMO cukier z prawdziwa wanila dodaje im niesamowitego uroku :)) Zdradze Ci ze przygotowuje dla Ciebie na poniedzialek mala niespodzianke :) Usciski!buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-71505611161072056512011-12-17T16:26:45.693+01:002011-12-17T16:26:45.693+01:00Basiu ponieważ zapatrzyłam się na Twoje rohlicky, ...Basiu ponieważ zapatrzyłam się na Twoje rohlicky, to powiedz mi, czy Ty je obtaczasz w cukrze pudrze tuz przed podaniem, czy takie obtoczone przechowujesz ? A i czy cukier puder mieszasz z ziarenkami wanilii, czy takim zwykłym?atinahttps://www.blogger.com/profile/11091529285403817496noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-69399187855721260012010-12-02T23:38:54.321+01:002010-12-02T23:38:54.321+01:00Z goździkami i kakao :) Cynamon wolę sypać do kotl...Z goździkami i kakao :) Cynamon wolę sypać do kotletów ;)<br />:*Monikahttps://www.blogger.com/profile/09156411852105702494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-12031291374493867972010-12-02T15:13:47.953+01:002010-12-02T15:13:47.953+01:00http://sercenatalerzu.blogspot.com/2010/12/rogalik...http://sercenatalerzu.blogspot.com/2010/12/rogaliki-na-czeska-nute.html<br />dzięki za pyszny przepis!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16104297789804960125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-90133208374760547432010-12-02T00:44:36.708+01:002010-12-02T00:44:36.708+01:00pyszne są! na szczęście zrobiłam z 2 porcji. mam ...pyszne są! na szczęście zrobiłam z 2 porcji. mam nadzieję, że do rana coś zostanie... :-DAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16104297789804960125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-3454519928663572302010-12-01T19:44:39.167+01:002010-12-01T19:44:39.167+01:00Monika, o tak Alcia jest poza wszelka konkurencja ...Monika, o tak Alcia jest poza wszelka konkurencja :-) A lapki z cynamonem czy kakao? Usciski!<br /><br />Pinos, wielkie dzieki!<br /><br />Ecocreme, dziekuje za odwiedziny i mile slowa, pozdrawiam Cie cieplo!! :-)<br /><br />Karola, nie powiem ze trzymam Cie za slowo, ale mam nadzieje ze rogaliki Ci posmakuja :-)<br /><br />Magda, oby byly dobre i by Cie nie rozczarowaly :-) Wiesz, ja to czasem przesadnie przejmuje sie forma, ale sobie tlumacze ze czasem mozna przesadzac jesli innym nie daje sie w kosc :-) Pozdrowienia sle!buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-30277090755345605792010-12-01T19:35:35.604+01:002010-12-01T19:35:35.604+01:00Upiekłam. Nie takie piękne jak Twoje, ale napewno ...Upiekłam. Nie takie piękne jak Twoje, ale napewno pyszne :) Dziękuję za przepis.magdahttps://www.blogger.com/profile/17717901485070050998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-67775209888316913782010-11-30T21:55:54.336+01:002010-11-30T21:55:54.336+01:00no właśnie u mnie z tymi ciasteczkami na święta do...no właśnie u mnie z tymi ciasteczkami na święta do tej pory było raczej "krucho". ale w tyym roku skrzętnie tę lukę nadrobię. słowo harcerza. jutro zabieram się za rogaliki!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16104297789804960125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-1242378762577794282010-11-29T17:21:44.365+01:002010-11-29T17:21:44.365+01:00Zawsze jak tu zajrze to moje serce sie cieszy:)poz...Zawsze jak tu zajrze to moje serce sie cieszy:)pozdrawiam autrokęAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-22003437567975459922010-11-27T18:32:44.320+01:002010-11-27T18:32:44.320+01:00Piękna tradycja, cudny wypiek i świetna stylizacja...Piękna tradycja, cudny wypiek i świetna stylizacja :)Pinoshttps://www.blogger.com/profile/05743123444950186660noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-82250291684644484182010-11-26T23:51:54.791+01:002010-11-26T23:51:54.791+01:00Basia, ale Alcia to jest poza wszelką konkurecją, ...Basia, ale Alcia to jest poza wszelką konkurecją, to wiesz :D<br />Misiowe łapki upieczone, za tę nazwę je uwielbiam :)<br />:*Monikahttps://www.blogger.com/profile/09156411852105702494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-3321989116550096922010-11-26T10:59:15.141+01:002010-11-26T10:59:15.141+01:00Arek, cos czuje ze Monika ze Stoilczka lapki dla C...Arek, cos czuje ze Monika ze Stoilczka lapki dla Ciebie/nas zrobi - takie ciasteczka z kakaem badz cynamonem, w ksztalcie jakby lapek wlasnie :) Tak sobie mysle, ze fakt czekania caly rok na te jedna potrawe wzmaga apetyt (i moze czasem nawet z tego powodu idealizujemy cos), nieprawdaz? Usciski :)<br /><br />Monika, jak do tej pory jedna rogalikow, 3 specullas, 2 kruchych migdalowych itd... Ale Alcia i tak mnie bije na leb :)) Wlasnie tak, zamykaja ciasteczka pod kluczem i dlatego dla mnie 15 rodzaji na 24 to letko niemozliwe :DD Usciski! PS. Jak tam misiowe lapki?<br /><br />Muscat, prosze :-) Wiesz, z moich obserwacji wynika, ze vanocni cukrovi nie moze zabraknac na wigilijnym stole, vanocka tez sie nada, potem juz duza dowolnosc,nawet w kwestii ryby :) Pozdrawiam Cie serdecznie!<br /><br />Majcia, dziekuje ze napisalas mi o tych rogalikach, znalazlam ze istnieja nie tylko w wersji austraickiej, ale wlasnie w niemieckiej tez, ale nei mailam pewnosci ze sa b. popularne. O tak, tutaj tez sa te formy :) Ciesze sie, gdy slysze o tych minimalistycznych zdjeciach, to chyba troche moj styl :-) Sciskam serdecznie!buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-10255814630167475982010-11-26T08:33:41.946+01:002010-11-26T08:33:41.946+01:00A wiesz Basiu, ze takie waniliowe rogaliki sa w Ni...A wiesz Basiu, ze takie waniliowe rogaliki sa w Niemczech niesamowicie popularne? Nawet sprzedaja specjalne formy do ich pieczenia. Nie musisz sie trudzic z ich formowaniem. Wystarczy wcisnac ciasto w zaglebienia w ksztalcie rogalikow i upiec. A pozniej tylko je wytrzasasz z formy i masz od razu cala fure rogalikow :)<br /><br />Basiu te Twoje minimalistyczne zdjecia sa po prostu przepiekne.<br /><br />Buziaki.majkahttps://www.blogger.com/profile/12086860387467715981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-33169558733711225642010-11-26T08:20:58.893+01:002010-11-26T08:20:58.893+01:00Bardzo gorąco dziękuję! Informacja o tym zwyczaju ...Bardzo gorąco dziękuję! Informacja o tym zwyczaju świątecznym przyda mi się w szkole, bo właśnie zaczęłam studiować filologię czeską i zamierzamy sobie urządzić czeską wigilię. Będą więc vánoční cukroví :)Muscathttps://www.blogger.com/profile/13725389760432729136noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-77372364085852193232010-11-25T23:06:19.320+01:002010-11-25T23:06:19.320+01:00I jak tam Basia - ile blach już upiekłaś? :)
U nas...I jak tam Basia - ile blach już upiekłaś? :)<br />U nas dziś śnieg spadł i już nie ma zmiłuj, trzeba piec ciastka - tak mi się dobrze dziś wałkowało że zrobiłam już trzy i wyciągnęłam foremki na misie łapki, ale łapki chyba już jutro :) <br />Basiu, a Czesi to zamykają te ciasteczka na klucz i do świąt nie ruszają czy zjadają wszystko przed świętami? :-)<br /><br />Ściskam :)Monikahttps://www.blogger.com/profile/09156411852105702494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25657646.post-26875733066647661412010-11-25T20:06:42.761+01:002010-11-25T20:06:42.761+01:00No no 15 rodzajow - pracowici ludzie z tych Czecho...No no 15 rodzajow - pracowici ludzie z tych Czechow! Ale rozumiem ze to tak z okazji BN :)) Bardzo mi sie podobaja takie rogaliki i w ogole jest cos b ekscytujacego w tym ze pewne potrawy je sie praktycznie tylko raz do roku i gdy ta pora sie zbliza to ma sie na nie coraz wieksza ochote... Ja by jeszcze chetnie niedzwiedzie lapki zobaczyl! No i sprobowal rzecz jasna!arekhttps://www.blogger.com/profile/13747978841906526155noreply@blogger.com