Monday, May 29, 2006

babka ziemniaczana


Kajaki na Suwalszczyznie i Podlasiu zapadaja w pamiec babka ziemniaczana i drozdzowkami z z borowkami (jagodami sie mowi po polsku, wiem:), co prawda to juz nie to samo, niemniej jednak nad Veltava babka smakuje calkiem wysmienicie.

Od siedmiu lat w Supraslu odbywaja sie Mistrzostwa Swiata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej (tu), warto podtrzymywac tradycje!

Przepis na babke ziemniaczana (suwalski klasyk):
2 kg ziemniakow
25 dag łącznie boczku i wedzonej sloninki itp.
jajko
sol, pieprz czarny swiezo mielony

Ziemniaki obrac, zetrzec, mozna odrobinke odcisnac, wbic jajko, sol (okolo lyzeczki), pieprz i podsmazony boczek i sloninke (nalezy dodac tluszcz, ktory sie wytopi by babka nie byla sucha, ale bez przesady). Ziemniaczane ciasto wylozyc na natluszczona i wysypana bulka tarta forme, piec 1,5-2 godzin w T=200st.C. Porcja dla 4 osob.

PS. Czestym skladnikiem babki ziemniaczanej jest tez podsmazona cebulka, ale w Starym Folwarku nad jeziorem Wigry podaja bez...

2 comments:

  1. Nigdy nie jadłam babki ziemniaczanej, ale coś czuję, że niedługo to nadrobię.
    Czy masz na myśli może Stary Folwark na Mazurach?

    ReplyDelete
  2. Witaj Aga :-)
    Widzisz gdyby nie ten Stary Folwark (mam na mysli ten nad jez. Wigry, na szlaku Czarnej Hanczy), to chyba do dzisiaj smaku babki bym nie poznala, a oczarowala mnie i jest zdecydowanie moim ulubionym daniem ziemniaczanym, jak nie wogole ulubionym... Polecam!

    ReplyDelete