czy tego ucza w malpiej szkole (tutaj) to do konca nie wiem, ale chleb jest bez watpienia malpi i wspaniale pyszny!
ciasto:
2 szkl. mąki
1,5 dag drodzy
1/2 szklanki mleka
2 lyzki cukru
jajko
5 dag masla
do obtoczenia kawalkow ciasta: roztopione maslo (okolo 5 dag) i cukier krysztal (5-10 dag)
Drozdze wymieszac z cukrem, lyzka mleka i lyzka maki, poczekac az podrosna. Wbic don jajko, wlac letnie mleko, dodac zmiekczone maslo, wymieszac. Miksture rozczynowa wlac do maki i wyrobic gladkie ciasto. Z ciasta uformowac kule i nastepnie ja rozplaszczyc. Odrywac lub odkrawac kawalki ciasta, maczac w masle i cukrze, ukladac dosyc ciasno w fomie. Piec 20 minut w 180 stopniach. Najlepsze jest prawie prosto z piekarnika ;-)
przepis bazuje czesciowo na:
http://www.bakingandbooks.com/2006/09/02/sugared-monkey-bread/
No comments:
Post a Comment