na shuku fig masa, fioletowe, zolte, zolto-fioletowe. Koncepcji zdecydowanej brak, bo co zrobic z fig, ktore same w sobie sa wysmienite? Jedyna mysl to fig crumble, czyli po prostu figi z kruszonka. Pierwowzorem jest apple crumble, zamieniam jedynie jablka na figi. Po upieczeniu nie wykluczone sa takie pytania jak to ktore zadal mi Lukasz: "kto do tej pysznej kruszonki dodal te figi?" :-)
Wiec przepis na pyszna kruszonke z tymi figami:
200g maki
100g masla
100g trzcinowego cukru
na oko 0.5 kg fig
make wymieszac z cukrem, nastepnie dodawac po kawalku miekkie maslo, do uzyskania kruchych grudek. Dno blachy wylozyc pokrojonymi w cwiartki figami i posypac kruszonka. Piec 30 minut w temp 180st.C. Podawac lekko cieple, najlepiej z custard (sos budyniowy?).
Polecam dodatkowo najpiekniejszy przepis na apple crumble jaki znam:
www.himonkey.net/cooking/gran/index.html
No comments:
Post a Comment