Wednesday, October 09, 2013

tarta z gruszkami i niebieskim serem pleśniowym




w calej menazerii przedmiotow (jak ciezke debowe biurko, duza lampa art deco, pokaznych rozmiarow biblioteczka, stare obrazy, najlepiej Kossaka) w profesorskich* krakowskich mieszkaniach, w ktorych przyszlo mi kiedys byc lub o ktorych slyszalam zartem okraszone opowiesci, nie moze zabraknac stolika z orzechowego drewna. Stolik powinien stac w przedpokoju, musi byc okragly, nie za maly i absolutnie nie moze byc nowy. Zwyklismy mowic, ze duch uniwersytetu nie znosi nowych przedmiotow! Stolik do zadan specjalnych.

Na proszonych profesorskich obiadach, w przerwie miedzy glownym daniem a deserem goscie moga byc poproszeni o podejscie do okraglego, orzechowego stolika, na ktorym lezy pamiatkowa zlota ksiega. W ksiedze nalezy co najmniej godnie zaznaczyc swa obecnosc; zarty niewskazane, choc ceremonia taka co poniektorych niewprawionych gosci do zartow zacheca. Tarta z gruszkami to idealne danie na taka okazje!

Przepis na tytulowa tarte z gruszkami i serem z niebieska plesnia nierozerwanie kojarzy mi sie z ujotowskimi opowiastkami, ze stolikiem i ksiega, z Kasia i Andrzejem. Z ciemnymi mieszkaniami w starych kamienicach, z wiekami tradycji i historii, ze studiami i wreszcie ze spotkaniami pokajakowymi kiedy to pyszna gruszkowa tarta sie raczymy.


Przepis na tartę gruszkową z niebieskim serem (na podstawie przepisu Kasi):

Ciasto:
125g zimnego masla  
200g maki
1-2 lyzki lodowatej wody
szczypta soli

Nadzienie:
3-4 gruszki
100-150g sera z niebieska plesnia
200ml gestej smietany
2 jajka
sol, pieprz

Ciasto: Make posiekac z maslem (a jeszcze lepiej jak radzi Kasia maslo zetrzec na tarce o grubych oczkach), skropic woda, zarobic w kule i odstawic do lodowki na min. pol godziny. Nastepnie ciastem wylozyc forme na tarte (o srednicy 25 cm), ponakluwac i podpiec w temp. 200 st. C przez 15 minut. 
Nadzienie: Gruszki obrac, poprzekrawac na osemki i ulozyc na podpieczonym spodzie. Nastepnie poskruszyc na gruszki ser i zalac calosc smietana wymieszana z jajkami i doprawiona sola i pieprzem. Piec 20 minut, na poczatku w temp. 175 st, po 10 minutach temperature piekarnika zmniejszyc na 150st. C. Profesorska ;)


* tutaj oczywiscie mam na mysli Uniwersytet przez duze "U", Uniwersytet o ponad szescset letniej historii, czyli Uniwerstet Jagiellonski, jak mowia jadyny prawdziwy uniwersytet w Krakowie (choc wiem, ze profesorowie innych krakowskich uczelni stoliki takowe tez maja:).

PS.1. Nie moge w tym miejscu zapomniec o profesorze Jerzym Vetulanim ktorym jestem oczarowana i zaanonsowac chocby jego filmu o hydrofobii! Profesor mieszka oczywiscie w starej krakowskiej kamienicy, ale akurat nie wiem czy jest w posiadaniu okraglego orzechowego stolika ;-)

PS.2. Wlasnie w reportazu opisujacym jak jeden z tegorocznych noblistow z chemii, Martin Karplus przezyl pierwszy dzien jako laureat nagrody, przeczytalam, ze na sniadanie zjadl tost z niebieskiem serem, profesorskie sniadanie... ze Karplus jest z zamilowania kucharzem juz wiedzialam  i chemikiem teoretykiem, ale to juz inna historia.

11 comments:

  1. mmm, ta tarta musi smakować obłędnie!

    ReplyDelete
  2. Mnie się takie proszone obiady kojarzą z Harrym Potterem. :)
    I te wszelkie atrybuty- stolik, księga, obrazy.
    Pięknie to przedstawiłaś.
    Tarta wspaniała Basieńko.
    Pozdrawiam ciepło

    ReplyDelete
  3. Mnie się takie proszone obiady kojarzą z Harrym Potterem. :)
    I te wszelkie atrybuty- stolik, księga, obrazy.
    Pięknie to przedstawiłaś.
    Tarta wspaniała Basieńko.
    Pozdrawiam ciepło

    ReplyDelete
  4. Szkkoda tylko, że w moim przedpokoju nie ma miejsca nawet na parasolkę ;)

    ReplyDelete
  5. Uwielbiam to połączenie!
    Dziś snułam się trochę po kuchni w poszukiwaniu śniadania i na nic specjalnie nie miałam ochoty - w końcu bez przekonania zjadłam jakieś kanapki. Kurczę, taka tarta to by dziś było to ;)

    ReplyDelete
  6. I tak w ogóle to miłego dnia! ;)
    a

    ReplyDelete
  7. Tarta doskonale pasuje do orzechowego stolika :) Pycha!

    ReplyDelete
  8. To jest połączenie, które absolutnie uwielbiam :)

    ReplyDelete
  9. Bardzo bardzo odlotowe połączenie :D

    ReplyDelete
  10. musi być pyszna... a raczej musiała :)

    ReplyDelete