Wednesday, September 24, 2014

z kuskusem, salatka sabich



w tym roku nie spędziliśmy ani jednego letniego dnia nad morzem. No chyba, że pobyt nad Oceanen Spokojnym w końcu lutego uznać za takowy? Za to trzy lata temu w środku lata spędziliśmy upalny dzień w pobliżu naszej ulubionej plaży Yerushalaim w Tel Awiwie. Wtedy to Ai i Amit serwowali na obiad schłodzoną salat sabich, a otaczał na stukot matkot*, szum fal i żar z jasnego nieba, czego było chcieć więcej?

Na kampusie Uniwerstyetu Hebrajskiego Givat Ram w Jerozolimie, w tzw. Ross Building (gdzie mieściły się informatyka i nauki inżynieryjne) znaleźć można było pięć lat temu stoisko starszego pana, który sprzedawał jedną tylko "artykuł", a dokładnie jeden tylko rodzaj kanapek - kanapkę zwana w Izraelu sabich. Codziennie świeżą, z dużą porcją tahini, szybko nauczyliśmy sie od niego, jak taką zrobić!

Salat sabich (czyli hebr. סלט סביח) to sałatka na wzór kanapki sabich. Zaś sama kanapka sabich to kanapka z chleba pita, posmarowana hummusem i przełożona smażonym w głębokim oleju bakłażanem i gotowanym jajkiem. Dodatkowo zazwyczaj figurują tam jakieś warzywa, ale zdecydowanie bałażan i jajko grają w kanapce sabich pierwsze skrzypce! By przygotować sałatkę należy chleb pita zastąpić kus-kusem. Idealna salatka na koniec lata, tylko szum morskich fal trzeba sobie wyobrazić :-)


Przepis na sałatkę sabich czyli Ai i Amita salatka z kuskusem (od Ai i Amita, 4-6 porcji):

2 średnie bakłażany
8 jajek (lub 20 przepiórczych)
4 pomidory
4 kiszone ogórki**
4 ziemniaki
pęczek rzodkiewek
ostra papryczka
czerwona cebula
2/3 szklanki zielonych oliwek
pół garści mięty
pół garści natki pietruszki
2 szklanki kuskusu
sól, pieprz
oliwa do smażenia bakłażanów

do padania: kilka łyżek sosu tahini i ziarenka granatu 

Bakłażan pokroić w grube plastry i obsmażyć na patelni na rumiano na "dobrej" porcji oliwy. Jajka ugotować na twardo i obrać. Ziemniaki ugotować w łupinkach, nieco ostudzić i obrać. Kuskus zalać wodą, posolić, popieprzyć, wymieszać z drobno posiekaną miętą i natką. Dorzucić pokrojone w średnie kostki usmażone wcześniej plastry bakłażana, ćwiartki jajek, pokrojone w kostke ziemniaki, pomidory i ogórki. Dodać drobno pokrojone chili i cienko pokrojoną cebulę oraz cale oliwki. Wymieszać.
Odstawić na kilkanaście minut do "przegryzienia", w lecie można schłodzić przez godzinę.  Sałatkę podawać z sosem tahini. Dla nas nie ma bez niej lata.  


* matkot to niezmiernie popularne na izraelskich plarzach paletki, w które graja zarówno dorośli jak i dzieci, choć dorośli częściej, ponoć gdy czlowiek w ruchu, to słońce równo opala :) 
** tak, w Izraelu znane i popularne są kiszone ogórki, zresztą często kiszone z dodatkiem papryczki chili.

7 comments:

  1. kusk kus jest dla mnie bardzo charakterystyczny w smaku i wolę ryż. Ale wszystko dodatki pasowałyby by również do niego :)

    ReplyDelete
  2. Basiu, czyzbys zapomniala juz o pobycie nad Baltykiem bedac w Finlandii???? :D

    ReplyDelete
  3. Mniam, dla sałatki i kanapki :)

    ReplyDelete
  4. Brzmi cudownie. Fajnie się Ciebie czyta Basiu.
    Ściskam serdecznie :*

    ReplyDelete
  5. Redhead, hmm coz ja powiem na ryz, to moze:
    http://makagigi.blogspot.cz/2014/05/mejadra-czyli-soczewica-z-ryzem.html
    :-)

    walduus, kurde Waldku, to jest niewaiarygodne, ale po porstu nei policzylam pobytu w Fin, a moze Baltyku nie licze jako morza, bo czy Baltyk w czerwcu w Helsinkach to jest morze? :))))

    Kamila ;-))))

    Majana, ze specjalna dedykacja dla Ciebie :*

    ReplyDelete
  6. Dobra, przyznaję się - mnie stukot matkot doprowadza czasem do szewskiej pasji! ;)

    ReplyDelete
  7. Marta, to sie wiesz nazywa nostalgia ;-)
    Prawda jest, ze po calym popoludniu w stukocie matkot tez mialam lekko dosc, jedynei szum fal albo jahnun (w Mama Jahnun) mnie mogl uratowac!

    ReplyDelete