Sunday, September 02, 2007

libum z ricotta


przy okazji poszukiwan przepisu na wilgotny chleb oliwkowy, ktorego summa summarum nie znalalam, wygrzebalam przepis na LIBUM (zdjecia, oryginalny i wspolczesny przepis i w koncu polska notke z fragmentem dziela Katona), czyli romanskie placki ofiarne z maki i sera. Najbardziej prawdopodobnym wydaje sie przepis z ricotta, wiec i tak zrobilam.

Potrzebujemy:
25 dag ricotty
12,5 dag łacznie maki pszennej i zytniej "ze smieciami"
zoltko i pol bialka
sol
liscie laurowe
Ze wszystkich skladnikow procz lisci zagniotlam ciasto, rozwalkowalam na grubosc okolo 5-7mm, kieliszkiem do bialego wina wykroilam placki, polozylam na laurowych lisciach i upieklam do rumiana. Nie wiem czy byly dziekczynne, ale smakowaly wysmienicie. Przypomnija mi bardzo przepisem moje twarogowe rożki (te:), ale libum slone i jakies takie bardziej rustykalne...

No comments:

Post a Comment