Tuesday, June 04, 2013

szarlotka różana



na szczęście Anna niczego nie zauważyła, zwłaszcza, że zajęta
była pochłanianiem placka, a nawet wykrzyknęła z zachwytem:
- Pyszne!
Matce z radością zajaśniały oczy.
- A bo widzisz, moja droga, pod jabłka zawsze daję smażonej róży
I jabłka nie powinny być w jednym gatunku. Najlepsze są antonówki, 
ale dobrze jest dodać szarą renetę czy inne.
- Pyszne! - wyrzuciła znów Anna w zachwycie. I znów w oczach matki 
pojawił sie błysk radości.
s. 405, Widnokrag, Wiesław Myśliwski, Znak 2007.


To jakbym słyszala Panią Teresę, która mówi: Baśka, pod jabłka zawszę daję róży, spróbuj, moim zdaniem cynamon jest sztampowy, każdy go do szarlotki daje nie wiedząc jak szarlotka jest pyszna z konfiturą z płatków róży! Panią Teresę znam od kilkunastu lat, Panią doktor Ż., zapaloną kajakarkę, duszę i serce ZChT UJ... Gdy wspominam kogoś z Wydziału, to na myśl o pani Teresie uśmiecham się, w całym tym panoptikum uniwersyteckim jest niewątpliwie osobą zdecydowanie pozytywną! Przypomina mi trochę Babcię Rózię, może dlatego, ze ma okulary i jest szczupła i wysoka? Może dlatego, ze chwyta czasem za rękę gdy coś mowi, że jest bezpośrednia? Może dlatego, że ma słabość do konfitury z róży i dzięki Niej znam najlepsza szarlotkę swiata*, szarlotkę różaną!

Donosi Mama z Beskidu Niskiego: i ja zerwałam pierwszy kwiat róży... a oznaki są, to znaczy pączki, a jak będzie dalej, to teraz w głównej mierze zależy od pogody. To bylo pięć dni temu, od tamtego czasu w Środkowej Europie leje niemal bez przerwy, zbiory płatków róży na konfiturę różaną, konfiturę różaną pod jabłka do placka są zagrożone... Ale ja wyjmuję zeszłoroczne różane zapasy i piekę szarlotkę!


Przepis na szarlotkę różaną (inspirowana opowiesciami Pani Teresy):

ciasto:
400g maki
200g masla
100g cukru
1 jajko
1-2 lyzki smietany

nadzienie:
1kg kwasnych jablek
100g cukru
1 cytryna
3-4 lyzki konfitury rozanej


Nadzienie: Jablka obrac, posiekac w plasteki (spokojnie mozna uzyc szatkownicy czy mandoliny). Do jablek zetrzec skorke cytrynowa, dodac sok wycisniety z calej cytryny, 100g cukru, wymieszac, odstawic na czas przygotowywanie ciasta.

Ciasto: maslo posiekac z maka wymieszana z cukrem, na koncu wbic zimne jajko, dodac smietane i ciasto zagneisc w zgrabna kule. Ciasto podzielic na 2 kule mniej wiecej tej samej wielkosci. Jedna czescia ciasta wylozyc blache o srednicy 28cm, a druga kule schlodzic w zamrazalniku przez 10 minut. Na spodzie ciasta rozsmarowac 3-4 lyzki konfitury rozanej, wylozyc na roze jablka, na wierzch zetrzec na tarce o grubych oczkach schlodzona czesc ciasta. Wierzch ciasta posypac grubym cukrem. Piec na zloto, 30 minut w temp. 175st.C. Moja ulubiona szarlotka.


* owa szarlotka, pod nazwa jablecznik i z nieco innym ciastem juz sie u mnie pojawila tutaj (czasem dodaje do nadzienia 1/2 lyzeczki mielonego kardamonu). Szarlotke rozana pieke od lat, nudne to mogloby sie wydawac, ale uwazam ze najdoskonalsza to szarlotka  :)


.

23 comments:

  1. Teraz już wiem, że i ja zbierać będę tę różę! To ciasto musi być przepyszne, wygląda fantastycznie! Ściskam Basiu!

    ReplyDelete
  2. Basiu,
    święta racja,szarlotka z cynamonem to jak ciasto francuskie dla mnie...
    A z różą to coś wyjątkowego.
    Zachwycająca!

    ReplyDelete
  3. W doskonałość tej szarlotki Basiu nie wątpię:)

    ReplyDelete
  4. Basia, ja tez chcę taka konfiturę różaną..., ale ja nie mam do niej serca czy czego tam trzeba, bo jak zrobiłam to mi nie smakowała..., a kupna była do bani... Jakaś ta wodnista i szarlotka, którą z nią zrobiłam była WIELKIM ROZCZAROWANIEM, ze jak to tak tak zachwalają, szczycą się , a tu jakaś, delikatnie mówiąc, pomyłka...
    P.S. Wielki P.s. Basia, przyprawy dotarły do mnie, ale w nawale życia, które leci za mną na łeb na szyje zapomniałam podziękować... ZAtem teraz z całego serca dziękuję, że pamiętasz o mnie i mi takie miłe prezenty ślesz:)

    ReplyDelete
  5. No to ja to chyba jutro popełnię, ale z rabarbarem. Konfiturę z róży mam od Mamy - ucierana w makutrze (malakserze), choć pewnie wersja z zeszklonymi płatkami w całości unurzanymi w cukrze też by przeszła:)

    ReplyDelete
  6. Basi, wielkie TAK, to jest absolutnie najlepsza szarlotka na świecie!!! Ciasto robię inne, ale nadzienie dokładnie takie samo, bez żadnego przesmażania, cudowania, tylko jabłka cukier, cytryna i róża (nawet ten kardamon nie jest już obowiązkowy) - obłędna :)))
    Wiedziałam ze ten cytat kiedyś się tu pojawi :)
    A wiesz, że ilekroć opowiadałaś o Pani Teresie wyobrażałam ją sobie jako taką bardzo "konkretną", żeby nie rzec "okrągłą" osobę? :)

    Uścisków moc :*

    PS. Zdjęcia takie jak szarlotka - najlepsze :)))

    ReplyDelete
  7. Ach Basiu, szarlotka wygląda pięknie! To niby takie oczywiste, że można dać konfiturę z róży, a jednak takie zaskakujące.Nigdy bym nie pomyślała i też zawsze cynamon pakuję. Dużo cynamonu, bo lubię.
    Jednak spróbować takiej - z różą musi być niebiańsko.
    Skosztuję więc, bo jeszcze resztę ucieranych płatków róży mam, więc może się nadadzą?:)

    Piękne zdjęcia, cudne !
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  8. Nigdy takiej nie jadłam, ale wyobrażam sobie, jakie to wspaniałe połączenie smakowe :).
    Spróbuję!

    ReplyDelete
  9. muszę nazbierać płatków róży. i będzie szarlotka.

    ReplyDelete
  10. Kamila, o powiem Ci ze do tej szarlotki warto :)

    Amber, o widze ze cynamon w szarlotce wcale nei ma tak wielu zwolennikow :) Z roza to naprawde COS!

    Patrycja, nei zdziwilo mnei Patrycja, ze widze Twe slowa wlasnei tutaj :))

    ewelajna, gdy czytam co piszesz, to az chce zapakowac sloiczek i Ci wsylac - dla mnei roza jest jedna z doskonalszych "przypraw, zaraz po cytryna-pieprz-wanilia :) jak tylko zbiory rozy dopisza, to moze jednak wyslac? Uff, ciesze sie ze tata przesylka dotarla!

    Frajda, och rany gdy slysze o rozy w malakserze to az jestem przerazona co by powiedziala moja babcia :)) My od lat tylko "gnieciemy" roze z cukrem, nie ucieramy platkow, wystrczy je ubic mocno, polecam!

    monika, widzisz u mnie w domu sie nigdy nei smazylo, smazyla Luaksza ciocia i sama nei wiem po co, podczas smazenia roza chyba traci polowe aromatu... Co do cytatu to mnei znasz, nei moglam doczekac sie wiosny zebym mogla przytoczyc, uwielbiam Mysliwskiego, przybij piatke :*
    PS. A pani Terasa naprawde jest szczupla!

    Majana, a ja wlasnei do cynamonu w jablkach mam stosunek obojetny, teraz niby mozna wszystkiego do wszystkiego dodawac, a ja ta szarlotke znam z czasow gdy to bylo mneij oczywiste i odkryciem to jest dla mnei nieziemskim :)
    U mnei konfitura z rozy = ucierane platki!

    Evitaa, zapewniem, ze bomba!

    asieja, powaznie Ci mowi Asiu, zbieraj, bo warto :)

    grecki_chor, Monika pedze by Ci tu napisac, ze po diabla Cie pognalo do Warszawy, my tu mamy powodz i szarlotke :D

    ReplyDelete
  11. Bardzo do mnie przemawia! Tu zawsze można znaleźć opowieści, no i znów Myśliwski! ;D

    ReplyDelete
  12. Basiu , zachwycająca , ja tez taką chce :)
    wiesz ja mam dwa słoiczki róży , jedna z twojego przepisu druga z kwaskiem cytrynowym i boję się ,ze to koniec , bo u mnie teraz leje i leje i jeszcze jest 10 stopni ,a w telewizji twierdzą ,ze u mnie jest 18 stopni , chyba liczą temperaturę z dwóch dni:(

    ReplyDelete
  13. Basiu,
    mam dla Ciebie ...
    Proszę o widomość na mój e-mail i podanie adresu do wysyłki.
    Czule Cię...

    ReplyDelete
  14. Basiu hej ! :)
    A wiesz moja Babcia też piecze szarlotki z konfiturą z róży (skórkę z cytryny też daje), na zmianę z cynamonową, ale tu nie za dużo bo u mnie nikt nie lubi jak go się tak hojnie sypie ;) Także tak, uważam również że cynamon jest sztampowy :D
    Buziaki!

    ReplyDelete
  15. D. :-) najchetniej zacytowalabym tutaj z polowe Mysliwskiego, bezgranicznei Go wielbie! A opowiesci... chyba inaczej nei potrafie :))

    margot, Alusia Ty nei strasz ta pogada, tutaj nawed dziska roza nei kwitnie, zalalo wszystko, ehh co za rok :(

    Amber, Aniu, Aniu, Aniu - poslalam :)

    viridianka, mnie zastanawia strasznei skad pomysl z ta roza i jablkami, wie Twoja Babcia? Bo ani Mysliwski ani p. Teresa nei tlumacza szczegolow ;) Alez sie nas, ktorym cynamon w jablkach obojetny zebralo... :*

    ReplyDelete
  16. To ja już czekam na więcej Myśliwskiego;] Zwłaszcza w połączeniu z przepisami.

    ReplyDelete
  17. D. nie wiem czy wtedy by sie to nie zrobilo nudne? Ale cytaty o zupie ze sliwek i pilnowaniu sadu nam na samym koncu... glowy? :-)))

    ReplyDelete
  18. Basiu taka najlepsza. Masz rację cynamon w szarlotce jest mocno przereklamowany. Jabłka z różą to MUSI być TO.
    Jakbym wiedziała, że tak lubisz to bym wtedy do tej szarlotki dała róży właśnie :*

    ReplyDelete
  19. Muszę zrobić taką szarlotkę! Moja wyobraźnia jest przez twój opis i zdjęcia tak pobudzona, że czuję smak Twojej szarlotki wszystkimi kubkami smakowymi :)

    ReplyDelete
  20. Nudne? Nigdy, dobrze wiesz kiedy wpleść, przemycając klimat z książek. To trochę jakby dodatkowe strony, tak mi przyszło teraz do głowy...

    ReplyDelete
  21. eMajdak, powiem Ci ze Twoja z cytrynowym dzeme to bylo cos, ale mam do rozy slabosc... :*

    Daktyle w czekoladzie, polecam ogromnie :-)

    D. pieknie to napisalas, milo mi sie zrobilo, choc az niewyobrazalne bym mogla taka dodatkowa strone stworzyc ;)

    ReplyDelete