a dzis o izraelskim chlebie, czyli w zasadzie precli ciag dalszy. Otoz Izrael, w wielkim przeciwienstwie do Anglii moze sie poszczycic pokazna kolekcja przeroznych rodzaji chleba, niewazne czy to w zwylkym sklepie, supermarkecie, cukierni czy na maslanym rynku. Chelba roznego pod dostatkiem. Jest jasny tzw. pompowany czy tostowy, ale co wazniejsze jest mnostwo chleba ciemnego, grahama, na zakwasie i z przeroznymi dodatkami. Nasz jak na razie ulubiomy, to razowy orzechowy ze zdzjecia. Kolejny rozdzial stanowia chałki, pity, podplomyki, precle... Ceny moze nieco wyzsze od przecietnych srodkowoeuropejskich, ale za to jakosc podobna jak w Consonni. I dobra wiadomosc dla mieszkancow Krakowa - Consonni otwarlo niedawno nowy sklepik przy Placu na Stawach, maja nawet "chleb zydowski" aczkolwiek razowiec ze sliwka jest u nich znacznie lepszy (ze nie wspomne o ciastkach czekoladowych czy crostatacie śliwkowej)!
Tuesday, October 23, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment