czyli tradycyjne zydowskie danie, ktore chyba najlatwiej okreslic mianem "zapiekanka z makaronu badz ziemniakow". Z ciekawostek, slowo kugel po niemiecku oznacza "kula", w jidisz natomiast "kwadrat", a jesli traktowac go historycznie, to wydaje sie, iz zapiekany kugel z maki i chleba istnial niemal zawsze, przy czym podobno dopiero w XIII w. przyjal forme bliska obecnej.
Klasyczny kugel, to zapiekany makaron, czesto z twarozkiem, jajkami czy smietana. Makaronowy kugel przybral tez slodka forme: z suszonymi owocami, cynamonem, czy w wersji jerozolimskiej z karmelem i pieprzem... Rownie popularna jest wersja ziemniaczana, ktora praktycznie nie rozni sie od babki ziemniaczanej.
Polecam wiec kugel z cebulka i serem, zapewniam iz wtedy przestaje dziwic stwierdzenie, iz "kugel ma mistyczna moc" zawarte w artykule z NYTimsa pt. Kugel rozszyfrowany :)
PS. Popisowy przepis np. tutaj, przy czm boczek i slonine zastepujemy wspomnianymi dodatkami, dodajemy 2-4 lyzki macy i pieczemy koniecznie w kwadratowej formie!
Klasyczny kugel, to zapiekany makaron, czesto z twarozkiem, jajkami czy smietana. Makaronowy kugel przybral tez slodka forme: z suszonymi owocami, cynamonem, czy w wersji jerozolimskiej z karmelem i pieprzem... Rownie popularna jest wersja ziemniaczana, ktora praktycznie nie rozni sie od babki ziemniaczanej.
Polecam wiec kugel z cebulka i serem, zapewniam iz wtedy przestaje dziwic stwierdzenie, iz "kugel ma mistyczna moc" zawarte w artykule z NYTimsa pt. Kugel rozszyfrowany :)
PS. Popisowy przepis np. tutaj, przy czm boczek i slonine zastepujemy wspomnianymi dodatkami, dodajemy 2-4 lyzki macy i pieczemy koniecznie w kwadratowej formie!
No comments:
Post a Comment