Monday, January 19, 2009

arroz con leche


czyli po prostu ryz na mleku na sposob hiszpanski. Ale, ale! ryz nie jest taki zwyczajny, obdarzony jest bowiem cytrynowa nutka, co dla mnie milosnika skorki cytrynowej (i czarnego pieprzu) stanowi niewatpliwy plus tego deseru. Maja tez swoje dobre strony tzw. diety mleczne - mozna wtedy wcinac arroz con leche niemal na kazdy posilek :)

Przepis ktory podaje jest wariacja przepisow znalezionych tutaj i tutaj, jakoze nie jestem zbytnim fanem cynamonu w potrawach slodkich to proponuje czarny pieprz:

szklanka ryzu krotkoziarnistego (arborio jest doskonaly)
szklanka wody
4 szklanki mleka
szklanka smietanki
pol szklanki cukru
skorka z 1-2 cytryn (oczywiscie lepiej z dwoch:)
13 ziarenek czarnego pieprzu
laska wanilii
ryz dobrze wyplukac w letniej wodzie, po czy zalac szklanka wody i szklanka mleka, gdy sie zagotuje dodac kolejne 2 szkalnki mleka, skorke obrana z cytryn, ziarenka pieprzu , laske wanilii i gotowac 3-5 minut.
Nastepnie wyjac wanilie!! Dodac smietanke, cukier i ostatnia szklanke mleka. Gotowac kolejne kilka minut i juz mozna zajadac - ewentualnie mozna schlodzic, jak kto woli!

PS.
Jesli ktos ma problem z dostepem do lasek wanilii, to laska wanilii moze spokojnie byc taka, z ktorej wczesniej zrobilismy cukier waniliowy, czyli pozbawiona czesci ziarenek, w ryzu nuta cytrynowa dominuje, wiec to wiele nie zaszkodzi...

No comments: