Thursday, July 12, 2007

indyjski ryz


1szkl. ryzu + puszka mleka kokosowego + 1szkl. mleka (ew. podlac woda w koncowej fazie gotowania) + kawalek cynamonowej kory, kawalek galki muszkatolowej, trzy mieszki kardamonu, pięć ziarenkek pieprzu, ciut cukru do smaku - gotowac ze 30 minut, a na koniec posypac swiezo starta skorka cytrynowa.

z innych przepisow z mlekiem kokosowym zafascynowal mnie juz z rok temu dzem kokosowy (katiba/dulce de coco):
scentofgreenbananas.blogspot.com/2006/05/snowballed.html

przepis:
zmieszac puszke mleka kokosowego z 1/4-1/2 szklanki cukru muscovado i gotowac okolo 6 godzin na malym ogniu... Wyglada to na bardziej monotonne niz moje krowki, wiec zamiast gotowac dzem przez caly wieczor zrobilam ryz ;-)

No comments: