że zaś goście jeść nie mogli
owych pysznych smakołyków,
więc im dali makagigi
i pięćdziesiąt pięć pierników.
str. 16, Kornel Makuszyński, “Awantury i wybryki małej małpki Fiki-Miki", Wydawnicto Literackie 1978
pierwszego kwietnia blog makagigi skończy 10 lat, rany jak ten czas leci. Podaruję sobie więc odrobinę luksusu, smakołyki, inaczej makagigi*. A dokładniej mazurek makagigi, czyli najlepsze warstwy placka z orzechmi: cieniutka krucha warstwa, a na niej dużooooo orzechów w karmelu. Mamo, poczytaj mi o Awanturym.
A oprócz czytania, piekła ta moja Mama placek, który nazywał się "placek z orzechami". Składał się z trzech warstw kruchego ciasta przełożonych powidłem i masą czekoladową. Na wierzchu była warstwa zapieczonych słodkich orzechów. Oczywiście ta górna warstwa była najlepsza i zawsze jej było za mało, tak jak w cieście z kruszonką zawsze za mało jest kruszonki!
Life is good, bądźmy dla siebie dobrzy, z horrou jakim są "Awantury i wybryki..." (w końcu na pierwszych stronach książki ginie małpia mama) wybierzmy dobre, a wręcz najlepsze fragmenty, przecież życie może być trochę słodkie jak makagigi.
Dobrych Świąt!
Przepis na mazurek makagigi - czyli orzechy w karmelu (ze wspomnień):
ciasto:
100g cuku
200g masła
300g mąki
2 duże żółtka
wierzch:
300g orzechów (może być i 400g)
150g cukru
100g masła
2 łyżki miodu
Masło (chłodne, ale bez przesady) utrzeć z cukrem, dodać żółtka i ponownie utrzeć. Potem dodawać mąkę porcjami, ciasto zarobić i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na wielkość dużej blachy (~24x36cm), lub ciastem wyłożyć blachę przy użyciu rąk własnych. Ciasto popiec przez 15 minut w 170 st.C.
Orzechy posiekać i w rondlu podgrzać z cukrem, masłem i miodem. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, na gorącym rozłożyć warstwę orzechowej masy, całość piec kolejne 7-10 minut, orzechy mają się jedynie delikatnie zrumienić. Orzechowy, słodki smakołyk, po prostu makagigi!
PS. Mazurek piekłam w sprawdzonym i ulubionym towarzystwie mazurkowych bab, czyli Anitki, Alinki, Majanki i Moniki, dzięki wielkie dziewczyny!
* MAKAGIGI to deser z miodu, cukru i orzechów, względnie maku (takie orzechowe sezamki). Dla mnie, z dziecięcych wyobrażeń, makagigi to nie lada smakołyk, absolut, coś skrajnie dobrego.
.
Uwielbiam orzechy! Twoja tegoroczna propozycja trafia do mnie w 100% : )Pyszności Basiu i tak się cieszę, ze udało ci się do nas dołączyć :) Pozdrawiam :)
ReplyDeleteI gratulacje z okazji dziesięciolecia! I życzę kolejnych 10 lub nawet 100 lat :)
ReplyDeleteNo Basi, to jest coś! Upiec najlepszy kawałek placka, prawdziwe makagigi :))) I 10 lat! To ja świątecznie będę życzyć bliżej Świąt, a dziś już małpce Fiki-Miki życzę samych smakołyków, na kolejne 10 i więcej lat :)))
ReplyDelete:**
Basiu to taki firmowy mazurek :) Basiowy na maksa Z orzechów , to wiadomo niebo w gębie Hm , dziesięć lat ? Basia to taki żarcik prima aprilis co? Ale ten czas leci , to życzę 100lat ,albo lepiej 102 lat dla ,,makagigi i 55 piernikow" i twórczyni
ReplyDeleteNa 10 lecie Makagigi Basia upiekła makagigi! Cudownie :).
ReplyDeletePrzepyszny musi być, tyle orzechów, tylko chrupać i chrupać.
Wszystkiego najlepszego dla Makagigi i 55 pierników, dla Basieńki - wielu wspaniałych pyszności i 100 takich smakowitych lat blogowania.
Dziękuję za wspólne pieczenie, bardzo się cieszę, ze się udało. :)
Basi, a dopiero teraz się przyjrzałam, czy Ty wybrałaś do zdjęcia największy i najmniejszy orzech jaki znalazłaś? :D Bomba! :)
ReplyDelete10 lat! Pięknie! Wszystkiego dobrego. Świętowanie z takim mazurkiem jest najlepsze :-).
ReplyDeleteBasiu jak zawsze masz głowę pełną pomysłów, ja tu wiernie będę
ReplyDeletei następne 10! Gratulacje z okazji rocznicy!
Wspaniały ten wspomnieniowy mazurek!
A dla Was na święta wszystkiego co najlepsze!
Buziaki!
Małpko Fiki-Miki nudno tu bez Ciebie.. :)
ReplyDeleteNie do wiary ze to juz 10 lat! Spoznione ale gorace z mojej kuchni do Twojej kuchni glatulacje!
ReplyDeleteOgromnie dziekuje Wam za komentarze i zyczenia!!
ReplyDelete@ Monika - Małpka sle calusa :*
Oj, jak ja tęsknię za nowymi wpisami... :)
ReplyDeleteBoże, ile mnie tu nie było... Pozdrowienia Basiu :-)
ReplyDeleteDo takiego dzieła pasuje herbatka :) My naszą robimy na wodzie wzmacniającej odporność, jest to woda z filtra redox. Woda ta wspomaga również organizmowi w walce z wolnymi rodnikami.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteI ja tęsknię za nowymi wpisami!
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteYou there, this is really good post here. Thanks for taking the time to post such valuable information. Quality content is what always gets the visitors coming. Feel free to visit my website; 토토사이트
ReplyDeleteIt's nice to know that there are tv media online that helps in spreading news worldwide. A social community open for everyone online, and I must say, you have done a great job. Feel free to visit my website; 카지노사이트
ReplyDeleteThis article is an appealing wealth of useful informative that is interesting and well-written. I commend your hard work on this and thank you for this information. I know it very well that if anyone visits your blog, then he/she will surely revisit it again. 한국야동
ReplyDeleteAlso feel free to visit may web page check this link 야설
Looking at this article, I miss the time when I didn't wear a mask. 바카라사이트 Hopefully this corona will end soon. My blog is a blog that mainly posts pictures of daily life before Corona and landscapes at that time. If you want to remember that time again, please visit us.
ReplyDelete