Thursday, May 24, 2007

banana bread


przepis za: http://smittenkitchen.com/2006/11/speckled-for-the-freckled

3-4 dojrzale zgniecione banany (osobiscie wole srednio dojrzale)
3/4-1 szkl. trzcinowego cukru (3/4 w zupelnosci wystarczylo)
1 lyzka cukru z wanilia
7 dag stopionego masla
jedno roztrzepane jajko
1 1/2 szkl. mąki
1 lyzeczka sody
szczypta soli
galka muszkatolowa, gozdziki badz cynamon (polecam gozdziki :)
+ dobra garsc orzechow wloskich badz pekanow

pieklam w keksowej formie, maksymalnie 45 minut w 175st. Dla mnie to ciasto jest dobre gdy jest dosc wilgotne i nieco zbite, dluzsze pieczenie mam wrazenie ze je troche przesusza, ale po prostu kazdy musi znalezc swaja ulubiana konsystencje.