Saturday, February 09, 2008

baklava


czyli ciasteczka z platkow ciasta phyllo, badz ciasta "makaronowego" (nie mam pojecia jak inaczej nazwac te nitki:) wypelnione pistacjami, orzechami wloskimi, rzadziej migdalami, czy nerkowcami, nasaczone nastepnie syropem z miodu, czesto z dodatkiem soku z cytryny i wody rozanej! Slodycze numer 1 na arabskim targu (tzw. suq) w Starym Miescie Jerozolimy i kazdym choc czesciowo arabskim targowisku.


Zaciekawila mnie przy okazji historia baklavy: wg. Wkikipedii jest nieco niejasna, wywodzi sie badz z Imperium Otomanskiego, badz nawet z starozytnej Mezopotamii. Tak samo trudno znalezc korzenie i znaczenie jej nazwy...
Dla mnie jednak wazny jest fakt, ze jest to bodajze jedyne ciastko/ciasto ktorego wypieku sie nie podejmuje (przynajmniej na chwile obecna), za to jesc moge niemal kilogramami :-)

3 comments:

Joanna said...

Wspanialy slodziutki przysmak - ja tez uwielviam…
"Baklava is a type of Greek pastry traditionally made with phyllo dough, honey, nuts, and orange essence. Many other Middle Eastern nations have pastries which are very similar, thanks to a long running tradition of sweet desserts which feature flaky, delicate pastry. While baklava was originally considered a food for the wealthy, today it can be found in many pastry shops and Greek specialty stores all over the world. Baklava can also be made at home, if the cook has experience with phyllo dough.
The word baklava has Turkish origins, reflecting the fact that the dish was perfected in the Ottoman Empire of Turkey. During the period of the Ottoman Empire, the Greeks and Turks freely mixed, exchanging foods and cultural traditions. The result was a rich culinary mix of Middle Eastern and Mediterranean, including things like dolmas and baklava, two popular foods commonly associated with Greek cuisine today." (http://www.wisegeek.com/what-is-baklava.htm)

Elžbieta said...

Te "niteczki" to jest kataef :) badz kataifi :)

buruuberii said...

Elzbieto, dziekuje za notke - tak, juz w ciagu roku zdazylam sie tego nauczyc :-)
Swoja droga nigdy nie chce mi sie edytowac starych postow, zwlasza jak stanowia rodzaj pamietnika...