Saturday, February 03, 2007

bramborové knedlíky dla Eli


Przepis na bramborové knedlíky czyli knedle ziemiaczane (z ksiazki
"... ale máma to vařila líp" by Kamila Skopová):

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnac przez praske lub zetrzec. Dodac grubej mąki (polowe objetosci jaką zajmuja ziemniaki) oraz grysiku (polowe objetosci grubej mąki). Dodac sol, jajko lub tylko zoltko i wyrobic gladkie ciasto. Formowac dluzsze wałki o srednicy 5 cm. Gotowac w osolonej wodzie ok. 20 minut. Z tego samego ciasta przygotowuje sie szyszki, kulki nadziewane makiem itp.

Zalecam przepis wyprobowac, wiele zalezy od rodaju ziemniakow, w Czechach uzywa sie ziemniakow tzw. "typu C", czyli takich z ktorych robi sie ziemniaczane purée.

No wogole esencja czeskiej kuchni :) Dobrou chuť!

PS. 13 pazdziernika 2008:
wreszcie zrobilam pierwszy w swym zyciu knedlik ziemniaczany. Zawsze myslalam, ze to jakas straszna filozofia i dlatego wszyscy w Czechach kupuja gotowe knedle, a to jednak nie jest takie straszne. Wystarczy kilogram ziemniankow i nalezy trzymac sie proporcji w ww. przepisu.

3 comments:

jaworek said...

No fajnie, a jak to przerobić na polskie warunki?;-))))hrubá mouka=krupczatka, a krupice?;-))))

jaworek said...

No fajnie, a jak to przerobić na polskie warunki?;-))))hrubá mouka=krupczatka, a krupice?;-))))

buruuberii said...

jaworku, to prawda, zabraklo wyjasnienia (jest przy jakis innych knedlach na Makagigi), ale juz dopisuje:

hruba mouka = kasza manna (semolina tez sie nada)

polohruba mouka = krupczatka

krupice to moim zdaniem bardzo drobna kasza manna(z krakowska grysik:) dalabym krupczatki w miejsce "krupice" albo pol na pok krupczatki i kaszy manny.