dobrych Świat,
pachnących piernikiem,
pachnących spokojem,
życzą
Basia i Łukasz + Emil
Zeszłej zimy odkryłam w Pradze, oczywiście przez całkowity przypadek (pojachałam oglądać zabawki dla Milka) jedno jedyne miejsce gdzie można nabyć lody znanej polskiej firmy (znanej również z Grycanek;). Oczywiscie wróciłam z orzechowymi, kawowymi i malagą. Później podczas ktorejś z kolejnych wizt skusiłam się na ich bakaliowy piernik przekładany (a Emil odkrył sorbet truskawkowy i uczyniliśmy z tych wyjazdów rytuał pociągowo-lodowy). I przepadłam - musiałam spróbować taki piernik upiec. A skoro piekłam go już z pięć razy i ciągle się nad nim rozpływamy, to postanowiłam przepis zapisać. Więc piszę, co następuje:
Przepis na piernik przekładany (proba odtworzenia ulubionych smaków):
ciasto (na podstawie przepisu na miodowe ciasto lekach):
250g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
duża szczypta soli
1/4 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka cukru z wanilią
1 szkl. trzcinowego cukru
1/2 szkl. miodu
1/2 szkl. dobrego oleju
2 jajka
1/2 szkl. ciepłej kawy (z 2 filiżanek espresso lub z 2 łyżek kawy)
1/4 szkl. soku z pomarańczy
1/4 szkl. rumu
250g bakalii (orzechy, ciemne rodzynki, morele, figi, wiśnie)
150g śliwkowego powidła
150 gruszkowego powidła
150g czarnej czekolady + 1 łyżka masła
Wymieszać suche skladniki (mąkę, proszek, sodę, sól, pieprz, cukry). W większym naczyniu wymieszać miód, olej, jajka, ciepłą kawę, sok z pomarańczy i rum. Następnie do "mokrej" masy dodawać porcjami suchą frakcję, wymieszać. Bakalie posiekać i wmieszać do masy. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blachę 30x40cm. Ciasto piec w temp. 170st.C do "suchego patyczka" (30-40minut).
Gdy ciasto przestygnie, przekroić wszerz na pół i następnie każdą połówkę na 3 długie paski. Jeden pasek posmarować śliwkowym powidłem, przyłożyć ciastem, posmarować gruszkowym powidłem i znów przykryć ciastem (tak samo postąpić z trzema pozostałymi kawałkami ciasta). Następnie przełożone pierniki polać dokładnie roztopiąną na maleńkim ogniu czekoladą (można dodać łyżkę masła, czekolada wtedy jest byłyszcząca). Przybrać orzechami. Odczekać dzień, dwa i świętować. Ostanio nasze naj.
PS. Dziękuję wszystkim za pamięć, za odwiedziny, za dobre myśli!
.
.
6 comments:
Piękny pierni Basiu upiekłaś , ja jestem piernikowa babeczka(mam nadzieje ,że nie do końca stara jak piernik:D) i lubię takie klimaty
Wesołych Świąt
Szczęśliwych, kojących,
przeżytych w zgodzie ze światem
i z sobą samym,
pełnych życia i miłości
Świąt Bożego Narodzenia!
Basi, jej, przypomniałaś mi o tym pierniku! Pyszny jest, byłam mega zaskoczona, że "kupne" ciasto w sieciówce może być tak dobre :) Jutro będę w Olsztynie, tam chyba jest Grycan, hmm.. :D
No aa z powidłem gruszkowym to coś czuję prawdziwy hit :)))
Wszystkiego dobrego po Świętach i na cały Nowy Roku dla całej trójki :**
The very next time I read a blog, I hope that it won’t fail me as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read through, however I genuinely believed you would have something helpful to say. psychology assignment uk All I hear is a bunch of complaining about something that you could fix if you weren’t too busy searching for attention.
Thanks for sharing this best stuff with us! Keep sharing! I am new in the blog writing. All types blogs and posts are not helpful for the readers. Here the author is giving good thoughts and suggestions to each and every reader through this article. literature-essay Quality write my dissertation of the content is the main element of the blog and this is the way of writing and presenting.
If we are going to talk about murals, it is a harsh reality that there are people who do not appreciate artworks like this. I fell bad, but there is less that I can do; I want them to realize that murals are beautiful and worth appreciating. But I simply don't know where to start. Sometimes, I think of writing as my way essay helper uk to influence people to appraiser things that should be appreciated. I don't know if that is going to be effective, but I want to give it a try.
Post a Comment