borowka brusznica (lac. Vaccinium vitis-idaea, ang. Cowberry lub Lingonberry) - krzewinka o lekko pokladajacym sie pokroju, dorastajaca do 10-40 cm wysokosci, o galazkach wyrastajacych gestymi kepkami. O lisciach zimotrwalych, eliptycznych do odwrotnie jajowatych, o lekko podwinietych brzegach, dlugosci 10-25 mm, strona wierzchnia lisci ciemnozielona, blyszczaca, spodnia czesc zas sinawozielonkawa, lekko matowa, o licznych ciemnych gruczolkach. Kwiaty biale, blyszczace czerwone jagody wielkosci 5-10mm o cierpkim i nieco gorzkim smaku dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Zastosowanie:
w zielarstwie: liscie dzialaja moczopednie i antyseptycznie, owoce - trawiennie;
w sztuce kulinarnej: w postaci dzemow i galaretek jako dodatek do ciemnych mies.
żurawina (lac. Oxycoccus, ang. Cranberry) z rodziny wrzosowatych o plozacych sie galazkach dlugosci 1m (do 10 cm wysokosci), o lisciach zimotrwalych, eliptycznych badz jajowatych, o lekko podwinietych brzegach, dlugosci 5-20 mm szczycie lekko zaostrzonym lub tępym; strona wierzchnia lisci ciemnozielona, blyszczaca, spodnia czesc zas sinobialawa. Kwiaty dlugoszypulkowe, rozowe, kuliste czerwone jagody srednicy okolo 1 cm, o smaku kwasnym (polecam zdjecie).
Zastosowanie:
w zielarstwie: wlasciwosci antybakteryjnie w zapaleniach drog moczowych (owoce);
w sztuce kulinarnej: dodatek do ciast, a w postaci galaretek, syropow i sosow jako dodatek do mies + zurawinowka oczywiscie!
W Czechach, w daniach tak zwanych narodowych, popularne sa brusnice brusinky i mysle, iz temat brusznic w tejze kuchni jeszcze sie pojawi. Potocznie: brusinky, zarowno nasi znajomi jak i wiekszosc dwujezycznych restauracyjnych menu tlumaczy na angielski jako cranberries (zamiast cowberries badz lingonberries) co mnie drazni, bo mam wrazenie, ze to nawet wiecej niz nie odroznianie granny smith od golden deliciuos (jestem purystka, nie zmieniam tego jeszcze). Choc potrafie wymienic jedynie ze trzy drobne cechy ktore roznia te jagody, to zapewniam, ze roznica jest i polecam sprawdzic :)
Natomiast polaczenie brie normand z borowka bruszniaca nie jest odkryciem, ale smakuje calkiem niezle i tu wyraznie przedkladam brusznice nad zurawine, ktora wylowiona z nalewki w salatce owocowej jest przednia.
w zielarstwie: liscie dzialaja moczopednie i antyseptycznie, owoce - trawiennie;
w sztuce kulinarnej: w postaci dzemow i galaretek jako dodatek do ciemnych mies.
żurawina (lac. Oxycoccus, ang. Cranberry) z rodziny wrzosowatych o plozacych sie galazkach dlugosci 1m (do 10 cm wysokosci), o lisciach zimotrwalych, eliptycznych badz jajowatych, o lekko podwinietych brzegach, dlugosci 5-20 mm szczycie lekko zaostrzonym lub tępym; strona wierzchnia lisci ciemnozielona, blyszczaca, spodnia czesc zas sinobialawa. Kwiaty dlugoszypulkowe, rozowe, kuliste czerwone jagody srednicy okolo 1 cm, o smaku kwasnym (polecam zdjecie).
Zastosowanie:
w zielarstwie: wlasciwosci antybakteryjnie w zapaleniach drog moczowych (owoce);
w sztuce kulinarnej: dodatek do ciast, a w postaci galaretek, syropow i sosow jako dodatek do mies + zurawinowka oczywiscie!
W Czechach, w daniach tak zwanych narodowych, popularne sa brusnice brusinky i mysle, iz temat brusznic w tejze kuchni jeszcze sie pojawi. Potocznie: brusinky, zarowno nasi znajomi jak i wiekszosc dwujezycznych restauracyjnych menu tlumaczy na angielski jako cranberries (zamiast cowberries badz lingonberries) co mnie drazni, bo mam wrazenie, ze to nawet wiecej niz nie odroznianie granny smith od golden deliciuos (jestem purystka, nie zmieniam tego jeszcze). Choc potrafie wymienic jedynie ze trzy drobne cechy ktore roznia te jagody, to zapewniam, ze roznica jest i polecam sprawdzic :)
Natomiast polaczenie brie normand z borowka bruszniaca nie jest odkryciem, ale smakuje calkiem niezle i tu wyraznie przedkladam brusznice nad zurawine, ktora wylowiona z nalewki w salatce owocowej jest przednia.
No comments:
Post a Comment