Monday, September 01, 2014

kruche ciasteczka, z brązowym cukrem



cukier często traktuję jako przyprawę, szczególnie cukier w większych kryształkach czy cukier brązowy. Zresztą jeszcze w średniowieczu cukier uznawany był za przyprawę, a jego cena przewyższała cenę na przykład czarnego pieprzu, a Krzyżowcy nazywali cukier słodką solą. Lubię mieć pod ręką różne rodzaje cukru (zresztą soli i mąki też, i te z pozoru banalne składniki kuchenne szczególnie lubię przywozić z wypraw wszelakich). Solą się już tutaj chwaliłam, ale cukrem jeszcze nie.

Mam więc w kuchennej szafce: cukier kryształ, cukier puder, cukier perłowy, cukier gruby kryształ i cukier bardzo gruby kryształ (najnowszy nabytek), cukier kokosowy, cukier kryształ trzcinowy, cukier jasny trzcinowy (tzw. soft), cukier ciemny trzcinowy, cukier trzcinowy w nieregularnych kostkach, cukier bursztynowy, cukier brązowy buraczany (basterd suiker) i na koniec glukozowy puder. 13 rodzajów cukru mi w zupelności wystarcza ;-)

Czym jest shortbread, jak nie masłem i cukrem które spotkały się z odrobiną mąki? pyta Amanda Hesser we wstępie do przepisu Alice Waters brown sugar shortbread? w książce "The Essential New Yor Times Cook Book". I dalej stwierdza: brązowy cukier dodaje kruchym ciasteczkom karmelowego aromatu, sól kontrastu, a migdały dodatkowo smak wzbogacą. To ciasteczka dla purystów. Ciasteczka dla purystów? Nie mogłam się im oprzeć.
 
 
Przepis na ciasteczka z brązowym cukrem (na podstawie brown sugar shortbread Alice Waters), na +/- 45 ciasteczek:

250g mąki
150g brązowego cukru* 
100g masła**
1 małe jajko
duża szczypta soli
50g mielonych orzechów

opcjonalnie: skórka cytrynowa, czarny pieprz czy kawa mielona

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i znów dokładnie utrzeć. Następnie wsypać mielone orzechy (czy migdały), utrzeć, po czym porcjami dodawać mąke wymieszana z solą (i ewentualnie doprawić skórką, pieprzem czy kawą). Ciasto zarobić, zebrać w kulę i schłodzić przez około 20-30 minut w lodówce. Wałkować na grubość 5-6mm, wycinać kółka, drewianym patyczkiem kilkukrotnie każde ciasteczko nakłuć. Ciasteczka piec w temp. 140st.C aż będą lekko złote, 20 minut. Najlepsze na drugi dzień, gdy odrobinę nawilgną. Kruche, z karmelową nutą, cukrowe. 

PS. Ciasteczka piekłam pod hasłem "ciasteczka z Dziewczynami" czyli pieczenie ciasteczek ze stempelkiem (u mnie był to drewniany patyczek) z Alą, Anitką, Eweliną, Majanką, Moniką i Ewelajną. Dzięki dziewczyny za kolejną okazję by coś zrobić wspólnie! 

* mój ulubiony w tych ciasteczkach, zreszta w ogóle jeden z ulubionych cukrów, to tzw. light soft brown cane sugar brytyjskiej firmy Tate Lyle.

** klasyczne shortbread są dla mnie troche za bogate (czytaj: za tłuste) jak na codzienne ciasteczka, wiec zazwyczaj, tak też zrobiłam w powyższym przepisie, ujmuję masła i dodaje 1 małe jajko.

10 comments:

Lena said...

Jakie cudowne ciasteczka!

atina said...

Basiu ciasteczka wyglądają na niesamowicie pyszne :?) no i te urocze dziurki :) Wspaniałe:)
Dziękuję za kolejne pyszne spotkanie w kuchni:)

Majana said...

Absolutnie boskie! Te kropeczki dodają im takiej magii, bardzo mi sie podobają. :)
Dodatek kawy musi być idealny.
Dziękuję za wspólne pieczenie małych słodkości i do następnego :)

ewelajna Korniowska said...

Basiu, cieszę się, że napisałaś do mnie :)
Wreszcie pokręciłam się i ja z Wami przed piekarnikiem:). Dziękuję :)

13 rodzajów mówisz, że Ci wystarcza...? A próbowałaś klonowego...? Dostałam kiedyś takie jakby kostki w kształcie klonowych listków - bajka :) Smak zbliżony do kokosowego, który bardzo lubię:)
Twoje ciasteczka śliczne, a metoda stempelkowa do podrabiania :)

Monika said...

No więc dzięki Tobie Basiu chyba mogę uznać, że też mam ciasteczka ze stempelkiem, z foremki ;)
Cudo-ciacha, z brązowym cukrem i solą to już wiem że mega i upiekę, a jakże :)

Dzięki za wspólne pieczenie jeszcze raz :**

Kamila said...

Mniam, Basiu, zjadłabym takie ciacho z wielka ochotą :) Lubię mieć takie zapasy :)

margot said...

Basia, to masz tak jak ja z tymi cukrami , ja jeszcze tak sole kolekcjonuję :D
A ciastko z brązowym cukrem w dziureczki bosko się prezentuje ,
a wspólne pieczenie z w bandzie morelowej to moje hobby chyba już jest

Evi said...

Uwielbiam shortbready i brązowy cukier. Czytając Twój post, powinnam raczej napisać: brązowe cukry :). Podziwiam Twoją kolekcję!

Unknown said...

Czym mogę zastąpić mielone orzechy? Mogę ich nie dodawać bez zmiany proporcji?

buruuberii said...

Unknown, mysle ze spokojnie orzechy mozna pominac, nie probowalam ale brak tych 50g moze miec nawet korzystny wplyw na strukture ciastek ;-)