Monday, March 21, 2016

mazurek orzechowy makagigi



że zaś goście jeść nie mogli 
owych pysznych smakołyków,
więc im dali makagigi 
i pięćdziesiąt pięć pierników.
str. 16, Kornel Makuszyński, “Awantury i wybryki małej małpki Fiki-Miki", Wydawnicto Literackie 1978


pierwszego kwietnia blog makagigi skończy 10 lat, rany jak ten czas leci. Podaruję sobie więc odrobinę luksusu, smakołyki, inaczej makagigi*. A dokładniej mazurek makagigi, czyli najlepsze warstwy placka z orzechmi: cieniutka krucha warstwa, a na niej dużooooo orzechów w karmelu. Mamo, poczytaj mi o Awanturym.

A oprócz czytania, piekła ta moja Mama placek, który nazywał się "placek z orzechami". Składał się z trzech warstw kruchego ciasta przełożonych powidłem i masą czekoladową. Na wierzchu była warstwa zapieczonych słodkich orzechów. Oczywiście ta górna warstwa była najlepsza i zawsze jej było za mało, tak jak w cieście z kruszonką zawsze za mało jest kruszonki!

Life is good, bądźmy dla siebie dobrzy, z horrou jakim są "Awantury i wybryki..." (w końcu na pierwszych stronach książki ginie małpia mama) wybierzmy dobre, a wręcz najlepsze fragmenty, przecież życie może być trochę słodkie jak makagigi
Dobrych Świąt!


Przepis na mazurek makagigi - czyli orzechy w karmelu (ze wspomnień): 

ciasto: 
100g cuku
200g masła 
300g mąki 
2 duże żółtka

wierzch:

300g orzechów (może być i 400g)
150g cukru
100g masła 
2 łyżki miodu

Masło (chłodne, ale bez przesady) utrzeć z cukrem, dodać żółtka i ponownie utrzeć. Potem dodawać mąkę porcjami, ciasto zarobić i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na wielkość dużej blachy (~24x36cm), lub ciastem wyłożyć blachę przy użyciu rąk własnych. Ciasto popiec przez 15 minut w 170 st.C.
Orzechy posiekać i w rondlu podgrzać z cukrem, masłem i miodem. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, na gorącym rozłożyć warstwę orzechowej masy, całość piec kolejne 7-10  minut, orzechy mają się jedynie delikatnie zrumienić. Orzechowy, słodki smakołyk, po prostu makagigi!


PS. Mazurek piekłam w sprawdzonym i ulubionym towarzystwie mazurkowych bab, czyli Anitki, Alinki, Majanki i Moniki, dzięki wielkie dziewczyny!

* MAKAGIGI to deser z miodu, cukru i orzechów, względnie maku (takie orzechowe sezamki). Dla mnie, z dziecięcych wyobrażeń, makagigi to nie lada smakołyk, absolut, coś skrajnie dobrego.
.

18 comments:

atina said...

Uwielbiam orzechy! Twoja tegoroczna propozycja trafia do mnie w 100% : )Pyszności Basiu i tak się cieszę, ze udało ci się do nas dołączyć :) Pozdrawiam :)

atina said...

I gratulacje z okazji dziesięciolecia! I życzę kolejnych 10 lub nawet 100 lat :)

monika said...

No Basi, to jest coś! Upiec najlepszy kawałek placka, prawdziwe makagigi :))) I 10 lat! To ja świątecznie będę życzyć bliżej Świąt, a dziś już małpce Fiki-Miki życzę samych smakołyków, na kolejne 10 i więcej lat :)))

:**

margot said...

Basiu to taki firmowy mazurek :) Basiowy na maksa Z orzechów , to wiadomo niebo w gębie Hm , dziesięć lat ? Basia to taki żarcik prima aprilis co? Ale ten czas leci , to życzę 100lat ,albo lepiej 102 lat dla ,,makagigi i 55 piernikow" i twórczyni

Majana said...

Na 10 lecie Makagigi Basia upiekła makagigi! Cudownie :).
Przepyszny musi być, tyle orzechów, tylko chrupać i chrupać.
Wszystkiego najlepszego dla Makagigi i 55 pierników, dla Basieńki - wielu wspaniałych pyszności i 100 takich smakowitych lat blogowania.
Dziękuję za wspólne pieczenie, bardzo się cieszę, ze się udało. :)

monika said...

Basi, a dopiero teraz się przyjrzałam, czy Ty wybrałaś do zdjęcia największy i najmniejszy orzech jaki znalazłaś? :D Bomba! :)

Evi said...

10 lat! Pięknie! Wszystkiego dobrego. Świętowanie z takim mazurkiem jest najlepsze :-).

Kamila said...

Basiu jak zawsze masz głowę pełną pomysłów, ja tu wiernie będę
i następne 10! Gratulacje z okazji rocznicy!
Wspaniały ten wspomnieniowy mazurek!
A dla Was na święta wszystkiego co najlepsze!
Buziaki!

monika said...

Małpko Fiki-Miki nudno tu bez Ciebie.. :)

Uouo Uo said...

Your blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.


great work

تصميم مواقع





good job Beautiful! :)

حراج السيارات

Joanna DC said...

Nie do wiary ze to juz 10 lat! Spoznione ale gorace z mojej kuchni do Twojej kuchni glatulacje!

buruuberii said...

Ogromnie dziekuje Wam za komentarze i zyczenia!!

@ Monika - Małpka sle calusa :*

Ania Włodarczyk vel Truskawka said...

Oj, jak ja tęsknię za nowymi wpisami... :)

Patrycja said...

Boże, ile mnie tu nie było... Pozdrowienia Basiu :-)

Aga said...

Do takiego dzieła pasuje herbatka :) My naszą robimy na wodzie wzmacniającej odporność, jest to woda z filtra redox. Woda ta wspomaga również organizmowi w walce z wolnymi rodnikami.

vé máy bay giá rẻ said...

ve may bay di singapore
ve may bay di thai lan
ve may bay di nga
ve may bay di singapore gia re
vietnam airline
ve may bay di thai lan gia re
ve may bay di my
ve may bay di my gia re

Tonia said...

I ja tęsknię za nowymi wpisami!

Lê Tuyết Lâm said...

Basiu to taki firmowy mazurek :) Basiowy na maksa Z orzechów , to wiadomo niebo w gębie Hm , dziesięć lat ? Basia to taki żarcik prima aprilis co? Ale ten czas leci , to życzę 100lat ,albo lepiej 102 lat dla ,,makagigi i 55 piernikow" i twórczyni ! giá vé máy bay được báo rẻ nhất chỉ có tại Phòng Vé Abay hãy liên hệ mua ngay để được nhận các ưu đãi và có thể mua Vé Tàu Hỏa tại Vé Tàu Gía Rẻ 24h